Stormi halutaan paikalliskeskukseksi – ”Lisää määrätietoisuutta alueen kehittämiseen”

Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman aikaan Stormissa riitti vipinää.

Stormilaisesta näkövinkkelistä Sastamalassa työstettävä kaupunkirakennesuunnitelma 2030 pitää sisällään vähintään yhden kummallisuuden. Siinä Stormia ei ole enää määritelty paikalliskeskukseksi. Tai ainakin tälle kannalle päätyi kaupunginhallitus toukokuussa.

Viime viikolla suunnitelman päivitys oli sivistyslautakunnan käsiteltävänä. Ilkka Ekojärven (kesk.) esityksestä lautakunta päätti yksimielisesti lisätä Stormin paikalliskeskukseksi.

Mitä merkitystä paikalliskeskus-statuksella oikein on?

Paljonkin, jos Ilkka Ekojärveä on uskominen. Vaikka kaupunkirakennesuunnitelma ei ole yhtä kuin maankäyttö- ja rakennuslain mukainen kaava, sillä osoitetaan rakentamisen, liikennejärjestelmän ja infrastruktuurin kehittämisen painopisteitä ja ohjataan kaavoitusta sekä julkisten ja kaupallisten palvelujen sijoittumista.

Ekojärven mukaan kyse on siitä, uskotaanko Stormin omaavan potentiaalia palveluiden kehittymiseen ja väestönkasvuun. Nähdäänkö Stormi kasvualueena vai ei, ja ennen kaikkea: tuetaanko Stormia näissä kasvupyrkimyksissä vai ollaanko valmiita lyömään hanskat tiskiin.

“Stormi-Kärppälän alue on Sastamalan vahvuuksia”

Kaupunkirakennesuunnitelma 2030 luo tulevaisuuden Sastamalan suuntaviivoja. Pääkeskuksiksi esitetään kaupungin keskustaa (Vammala) ja aluekeskukseksi Uotsolan ja Häijään yhdessä muodostamaa Mouhijärveä. Muut vanhat kuntakeskukset Keikyä, Kiikka, Kiikoinen, Karkku ja Suodenniemi ovat paikalliskeskuksia, jollaiseksi sivistyslautakunta Storminkin haluaa.

”Paikalliskeskuksen status tuo määrätietoisuutta ja luottoa alueen kehittymiseen, näin se on jokaisen paikalliskeskuksen osalta nähtävä. Ei voi sivuuttaa sitä asemaa, mikä Sastamalalla on ajatellen koko Pirkanmaata. Meillä on pinta-alallisia paineita, mutta se on myös meidän vahvuutemme. Ja yksi vahvuus on ehdottomasti Stormi-Kärppälän alue”, Ekojärvi sanoo.

Ekojärvi näkee kaupungin markkinoinnissa parantamisen varaa Stormia ajatellen. Hänen mielestään Sastamalaa on tuotu esille hyvien palvelujen ja laadukkaan asumisen puolesta, ja se viesti on kantanut hyvin, mutta eri taajamien vahvuuksia ei ole tuotu esille tarpeeksi.

Valtatien läheisyys valtti, lisää tonttimarkkinointia kaivataan

Ilkka Ekojärvi näkee kotikonnuissaan paljon potentiaalia. Kaupunki on investoimassa Stormin alueelle kunnallistekniikan osalta mahdollistavaa uutta potentiaalia runkovesijohtosaneerauksen myötä.

Hän nostaa esille myös valtien 12 liikenneturvallisuuden parantamisen merkityksen. Pispalan liikennevaloihin hurauttaa Stormista alle puolessa tunnissa. Julkinen liikenne mahdollistaa paljon työmatkaliikennettä, joka on Ekojärven mukaan kasvamaan päin.

”Yritystonteille pitäisi olla myös tarjontaa valtien 12 varrella, sen välittömässä läheisyydessä. Pidän tonttitarjonnan markkinointia tärkeänä. Asuntomessut rakentamattomille tonteille, joissa olisi kaupungin ja yksityisten kohteet esillä kootusti”, Ekojärvi väläyttää.

Jos päivittäistavarakauppaa pidetään paikalliskeskuksen kriteerinä, niin alueella on hyvin palveleva liikennehuoltoasema. Jos kriteeri on monipalvelukeskus, sekin löytyy.

Ekojärvi on vasta pääsemässä Stormin ylistyksessään vauhtiin, hän haluaa ehdottomasti mainita myös hakelämpölaitoksen, jossa riittää kapasiteettia luomaan kaukolämpöä vielä uusiin kohteisiin. Lisäksi kasvava matkailun ja vapaa-ajan mekka Ellivuori  palveluineen on lähellä.

Lue koko juttu 4. syyskuuta Alueviestistä.