Huittinen sopeuttaa talouttaan, tavoitteena miltei miljoonan säästöt

Huittisten kaupungin hallintojohtaja Sami Yli-Pihlaja, kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa ja Kuntamaisema Oy:n asiantuntija Marja Tuohimaa pohtivat, millä keinoilla Huittisten talous saataisiin kääntymään nousuun.

Huittisten kaupungin talouskehitys on ollut viimeiset vuodet huolestuttavaa seurattavaa. Tänä vuonna on odotettavissa kolmas perättäinen alijäämävuosi.

”Suurimmat syyt ovat pitkälti meistä riippumattomia. Kiky-sopimuksen vuoksi verotulot ja valtionosuudet laskivat viime vuonna yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa ja samaan aikaan erikoissairaanhoidon menot kasvoivat 1,2 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupungistumisen seurauksena väki vähenee ja vanhenee, mikä aiheuttaa sen, että huoltosuhde heikkenee ja väestön palvelutarpeet kasvavat”, kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa kertaa talouskehityksen taustalla olevia syitä.

Kuluvanakaan vuonna kaupungin tulot eivät riitä kattamaan menoja, joten vuosikate tulee putoamaan negatiiviseksi.
Myös taseessa oleva ylijäämä on tämän vuoden jälkeen nollilla.

”Tähän asti olemme pärjänneet suht mukavasti, mutta nyt puskurit alkavat olla huonolla mallilla. On selvä asia, että jotain pitää tehdä”, Peltomaa toteaa.

Kaupunki onkin käynnistänyt talouden sopeuttamisohjelman valmistelun.

”Tuleva talousarvio tullaan tekemään 900 000 euron säästötavoitteella. Talousarvioon tulee sisältymään myös kunnallisveron korotus 0,25 prosentilla ja vakituisten asuinrakennusten sekä yleisen kiinteistöveron korotukset valtakunnan keskitasoon, mistä kertyy noin 700 000 euroa lisää verotuloja”, Peltomaa kertoo.

Lomautuksia tai irtisanomisia ei ole tulossa, vaan henkilöstövähennykset pystytään toteuttamaan luonnollisen poistuman kautta.

Perusturvan puolella suurimmat säästöt tulevat kertymään palvelurakenteen tehostamisesta. Tehostetun palveluasumisen ostopalvelupaikkoja vähennetään ensi vuonna seitsemällä.

”Palvelurakennetta kehitetään siihen suuntaan, että ympärivuorokautisen hoidon paikat vähentyvät. Aloitamme ensi vuonna vanhainkodin muuttamisen kuntoutus- ja arviointiyksiköksi”, Peltomaa kertoo.

Tarkoitus on myös jatkaa jo aloitettua ennaltaehkäisevien palveluiden ja terveyskeskuksen vastaanottopalveluiden kehittämistä.

”Hammashuollon saneerauksen yhteydessä emme palkkaa hammaslääkäriä ja hammashoitajaa puolikkaaseen virkaan”, Peltomaa lisää.

Sivistyspalveluista nipistetään

Mahdollisesti näkyvimmät ja eniten keskustelua herättävät säästötoimenpiteet tullaan tekemään sivistyspalveluiden puolella, josta vähennetään kaksi perusopetuksen luokanopettajan virkaa.

Vähennykset tullaan tekemään Loiman ja Sallilan kouluista.

”Oppilasmäärät vähenevät ja ryhmien yhdistäminen on tarkoituksenmukaista kohdentaa sinne, missä ryhmät ovat selkeästi muita pienempiä”, sivistysjohtaja Eija Mattila sanoo.

Alustavan tiedon mukaan Loiman koulussa olisi ensi syksynä aloittamassa vain kaksi ensimmäisen luokan oppilasta. Tänä syksynä ekaluokkalaisia oli viisi.

”Vielä emme ole suunnitelleet, miten luokkien yhdistämiset toteutetaan. Loimassa toimii tällä hetkellä kolme ryhmää, Sallilassa luokat 1.-4. ovat omia ryhmiään ja 5. ja 6. luokka on yhdistetty”, Mattila kertoo.

Huittisissa on parhaillaan käynnissä kouluverkkoselvitys ja Peltomaan mukaan Loiman koulun tulevaisuutta punnitaan uuden Lauttakylän koulun valmistumisen yhteydessä.

”Koulussa on tällä hetkellä 39 oppilasta ja määrä on jatkuvassa laskussa”, hän perustelee.

Myös perhepäivähoidon paikkoja tullaan vähentämään vaiheittain tulevien vuosien aikana.

”Lapsia siirretään Aino-kotiin remontoitaviin tiloihin ja uuden koulun valmistuttua nykyiseen väistökouluun”, Peltomaa kertoo.

Lue koko juttu 4.9. Alueviestistä.