Mestarikynnöt suoritettiin yhdeksättä kertaa Ojalan pelloilla

Suodenniemeläisen Taisto Sepän tyylinäyte riitti tällä kertaa kuudennelle sijalle.

Syksyinen pelto Vammalan Roismalassa kääntyi taitavien Zetorikyntäjien voimin odottamaan uutta satokautta sunnuntaina. Markku Ojalan pelloilla järjestettiin jo yhdeksännet Zetorikynnön MM-kisat Tyrvään seudun Zetoristien toimesta.

Tällä kertaa MM-kullan arvoisen kyntösuorituksen teki Matti Mikkola Lempäälästä, Zetor 25 A/1957. Toiseksi sijoittui Heikki Tenkanen Alastarolta, Zetor 25 K/1953 ja kolmanneksi Markku Mikkola Lempäälästä, Zetor 25 A/1957. Markku on kultamitalistin isä.

Zetorien sarjassa Sastamalan suodenniemeläiset Heikki Hakala ja Taisto Seppä sijoittuivat viidenneksi ja kuudenneksi. Vierastraktorisarjan voitti Tenho Virtanen Huittisista Fordilla.

Kilpailun tuomaristossa olivat Aatto Iso-Ketola, Anu Jokinen-Lunden ja Teuvo Hinderman. Kisan ensimmäisellä osuudella tuomaristo arvosteli avausvaon suoruutta, syvyyttä ja myös traktorin käsittelyä, kuten koko kilpailussakin.

”Tänään tavoittelemme yhdeksäätoista plus miinus yksi”, totesi Iso-Ketola ennen kilpailun alkua.

Luvut tarkoittivat vaon syvyyttä.

Markku Ojalaa voidaan pitää Zetorien MM-kynnön toisena isänä, toinen on Jari Partola.

Kaikki alkoi suulin nurkalta

Tyrvään seudun Zetoristit on perustettu 2006. Kaksi vuotta myöhemmin silloinen puheenjohtaja Jari Partala ja nykyinen puheenjohtaja Markku Ojala juttelivat Ojalan suulin nurkalla.

”Mietimme, että minkälaista toimintaa harrastamme. Siinä tuli mieleen, että pidetään pienimuotoiset kynnöt muutamalla Zetorilla”, muistelee Markku.

Miehet nukkuivat yön yli, kuten muutkin viisaat päättäjät.

”Sitten päädyimme siihen, että järjestetään Zetorien kyntökisat. Heti alkuun lähdimme siitä, että ne ovat MM-kisat, koska sellaisia ei ollut”, toteaa Markku.

Lehteen laitettiin ilmoitus. Se tuotti Markun mukaan toivotun tuloksen.

”Yleisöä tuli tien täydeltä. Se oli loppujen lopuksi jonkinlainen yllätys. Parhaimmillaan väkeä on ollut reilusti yli tuhat.”

Eikä viime sunnuntainakaan tuosta määrästä kauaksi jääty, jos lainkaan.

Zetorit valmiina kyntötaistoon.

Maamoottoreista Matti-kaivuriin

Tapahtumassa oli paljon muutakin kuin kyntökilpailu. Paikalla oli runsaasti vanhoja maanviljelyssä tarvittavia työkaluja, muun muassa maamoottoreita ja puintikone. Olipa paikalla vanha klapikonekin.

Yksi erikoisuus oli Markun Matti -niminen kaivuri. Se on maailman ainoa.

”Se on tehty Nurkkalan Konepajalla 1966. Sain ostettua vuosia sitten sen harvinaisuuden!”

Markulla on myös riuku-Vammas ja useampia Zetoreita.

Tapahtuman yksi erikoisuus oli hieno vanhojen mopojen näyttely. Silti Zetorit kiinnostivat väkeä ehkä eniten. Kari Laakso Stormista tuli paikalle, koska hänelläkin on Zetor-merkkinen traktori.

”Se on tosin kahdeksankymmenlukuinen ja hytillinen. Siinä on myös kolme pyttyä, kun näissä Zetor 25 -malleissa on kaksi pyttyä. Minun Zetorini on työkäytössä, sillä kun on vähän maata, niin se täytyy pitää kunnossa.”

Aurat valmiina kyntöön Zetorien perässä.