Selvitys: Sastamalassa asuminen Pirkanmaan kalleinta

Kuvituskuva.

Suomen Kiinteistöliiton julkaisema Indeksitalo 2019 -selvitys osoittaa asumiskustannusten lähteneen jälleen nousuun. 

Valtakunnallisessa vertailussa Pirkanmaan kunnista asumiskustannukset nousivat edellisvuodesta eniten Kangasalla ja Tampereella. Kustannuskehitys oli inflaatiota nopeampaa myös Valkeakoskella, Sastamalassa, Pirkkalassa ja Nokialla.

Vertailun kallein pirkanmaalainen kunta oli Sastamala, jossa 60 neliömetrin kokoisessa kaksiossa kaukolämmön, veden, sähkön, jätehuollon ja kiinteistöveron kustannukset olivat 174 euroa kuukaudessa. Pirkkalassa asuva pääsi vastaavassa asunnossa lähes 14 euroa vähemmällä.

Vesi ja sähkö kallistuivat

Pirkanmaalla vesimaksut nousivat edellisvuodesta kaikissa vertailukunnissa vaihteluvälillä 0,6 – 3,4 prosenttia. Sähkö kallistui vielä enemmän, 12 – 15 prosenttia. Sen sijaan Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella indeksitalon jätehuoltokustannus aleni edellisvuodesta, kun vertailussa käytettyjen vuokrattujen keräysastioiden vuokrat poistuivat.

“Sähkökustannusten voimakkaaseen hintojen nousuun vaikuttaa paitsi sähköenergian markkinahintojen nousu, lisäksi myös pakolliset investoinnit sähköverkkojen säävarmuuteen”, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n neuvontainsinööri Kaisa Kettunen toteaa.