Karviainen vai variksenmarja? – Sastamalan 4H-yhdistys tekee aktiivista kouluyhteistyötä

Sastamalan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Outi Jokela maistatti Muistolan 6-9D -luokan oppilaille Teemulle (vas.), Allulle ja Topille juolukkaa. 

Sastamalan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Outi Jokela seisoo Muistolan koulun pihamaalla ja esittelee ympärillään oleville oppilaille isoa sinisenmustaa marjaa.

“Onko tämä karviainen vai variksenmarja?” hän heittää visaisen kysymyksen 6-9D -luokan väelle.

Hetken pohtimisen jälkeen yksi pojista avaa suunsa: “Karviaiset ovat yleensä punaisia tai vihreitä, joten tämä on se toinen!”

Jokela kehuu poikaa hyvästä päättelykyvystä, sillä kyseessä on todellakin variksenmarja.

Marjojen lisäksi toiminnanjohtaja tunnistuttaa oppilailla viljalajeja. Kaura erottuu helposti poikkeavan muotonsa vuoksi, mutta ohran, vehnän ja rukiin nimeäminen tuottaa hieman päänvaivaa.

Oppilaille kaikkein vierain kasvi on kiinnitetty viljojen viereen.

“Sitä voidaan käyttää mausteena esimerkiksi näkkileivässä”, Jokela vinkkaa.

“Mustapippuri!” kuuluu ehdotus oppilaiden suusta. Ei aivan, sillä alkukirjan on k.

Kyseessä on kumina.

“Kumina ei ole mikään harvinaisuus tällä seudulla, sillä sitä jopa viljellään mausteeksi. Kumina näyttää vähän koiranputkelta, kun siinä on valkoinen kukinto.”

Ohra, vehnä, kaura vai ruis? Missä järjestyksessä viljat aitaa vasten seisovat?

Sastamalan 4H-yhdistys tekee aktiivista kouluyhteistyötä. Siitä huolimatta loppuviikon kestänyt vierailu Muistolassa oli Jokelalle ensimmäinen laatuaan.

“Aika yllättävää, vaikka tämä on jo 19. syksy kun vierailuja järjestän. Ennen Muistolaa vierailin Kiikan koululla ja Mouhijärven yhteiskoululla. Koulujen määrät ovat vaihdelleet vuosittain. Osa pyyttää minua paikalle, osaan kouluista taas otan itse yhteyttä tarjotakseni vierailua”, toiminnanjohtaja kertoo.

Tehtävien teemat vaihtelevat vuosittain. Aiemmin on tunnistettu niin riistaa, puutarhamarjoja kuin juureksiakin.

Vierailuillaan Jokela levittää tietoa myös Sastamalan 4H-yhdistysten kerhoista, joita riittää ympäri Sastamalaa aina Kaukolan kokkikerhosta Häijään liikuntakerhoon.

“Kerhoja vetävät nuoret, minä toimin taustalla heidän tukenaan. Syksyisin on iso ponnistus saada kerhot pyörimään, mutta nyt kaikki ovat käynnissä. Kävijöitä on kerhosta riippuen 10-20. Stormin 4H-kerho taitaa olla suosituin. Honkolan heppakerhossa sen sijaan olisi vielä hyvinkin tilaa uusille kerholaisille”, vinkkaa Jokela.

Puolukka oli helppo tunnistaa.
Outi Jokela on kiertänyt Sastamalan kouluilla jo 19. syksynä.