”Järki käteen ja lakki kouraan”

Sopeuttamisohjelman yhteydessä esiin on noussut myös vaihtoehto vanhainkokdin myynnistä. Kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa painotti, että asia on ollut ainoastaan keskustelussa, eikä sitä ole alettu valmistella millään tavalla. Valtuutetut Harri Syrjälä ja Simo Riuttamäki ennättivät kuitenkin painottamaan, ettei myynti tule missään tapauksessa kysymykseen.

Huittisissa on kova huoli kaupungin taloudellisesta kehityksestä. Tiukan tunnelman saattoi havaita myös valtuuston kokouksessa maanantaina.

Kaupungin osavuosikatsaus kirvoitti useammankin valtuutetun kielenkannat. Keinot tuntuvat vaihtelevan, mutta tavoite on kaikilla yhteinen. Pitkä miinus pitää pystyä kääntämään, jos ei plussalle, niin ainakin huomattavasti lyhyemmäksi.

Kuntamaisema Oy:n asiantuntija Marja Tuohimaa muistutti, että kuntatalous on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan hurjassa tilanteessa, eikä näkymä Huittisissa ole yhtään sen parempi. Suurimman murheen kuntatalouteen tekevät odotettua pienemmät verokertymät.

”Nyt näyttää siltä, että Huittisissa verotuloja tulee 1,5 miljoonaa vähemmän, mitä talousarviossa oli ennakoitu. Se tekee kokonaistulokseen aika ison loven”, hän kertasi.

Kaupungin kulut ja toimintakate ovat kasvussa, mutta verot ja valtionosuudet pysyvät entisellä linjalla.

”Se kasvattaa käppiä”, Tuohimaa harmitteli.

Hallintokunnille Tuohimaa esitti toiveen, että kuluvanakin vuonna pysyttäisiin vielä säästäväisenä.

”Toivottavasti talousarvio ei sitten toteudu ihan niin alijäämäisenä kuin on kirjoitettu. Siitä olisi mukavampi lähteä seuraavaan vuoteen.”

Hankintaan vain se, mitä oikeasti tarvitaan

Myös Tinja Tähtinen (kok) muistutti, että tätä vuotta on vielä jäljellä ja säästöjä tulee tavoitella.

”Johtamalla pitää viedä eteenpäin muun muassa lomapalkkavelan vähentämistä. En näe henkilöstön näkökulmasta paljon lempeämpää tapaa hallita taloutta kuin aktiivisesti tyrkätä henkilökunta vuosilomille. Pikaisen valmistelun kautta myös palkattomat porkkanavapaat on saatava tavaksi toimia.”

Ilkka Riuttamäkeä (ps) huolestutti, että viime vuonna tehtiin tappiota, miinusta on tulossa rutkasti myös tänä vuonna ja pakkaselle saattaa painua vielä tulevakin vuosi.

”Pitäisi pikkaisen ottaa järki käteen, lakki kouraan ja miettiä mitä tässä tehdään. Hallintokunnissa ei voida enää toimia niin, että hankitaan, mitä tarvitaan. Nyt pitää alkaa toimia niin, että hankitaan se, mitä ilman ei tulla toimeen.”

Mika Stenfors (kok) ei usko säästöjä kertyvän ilman irtisanomisia tai lomautuksia. Harri Syrjälä (vas) näki, että rahaa olisi mahdollista säästää erikoissairaanhoidosta. Mikko Kaunisto (vas) muistutti, että keskustelu ei saa olla liian synkkää, vaan täytyy pitää mielessä myös kaupungin imago ja panostaa siihen.

”Satasairaalan juna menee perälauta auki”, Hannu Haapasalo (kesk) kauhisteli.

Aulikki Kuisma (kesk) muistutti, että veronkorotuksilla saattaa olla myös lamaannuttavia ja kurittavia seurauksia.

Tinja Tähtisen ja Aila Hännisen (sdp) yhteisestä toiveesta valtuutetuille luvattiin järjestää seminaari ennen tulevaa budjettivaltuustoa.

”Sillä tavalla asiat voidaan nostaa esiin jo etukäteen ja niistä ehditään keskustella, mikä helpottaa päätöksentekoa”, Hänninen perusteli.