Pysäkki kutsuu nuoria Sastamalassa

Sastamalan seudun mielenterveysseuran sosiaaliasiamies Mira Kaaja ja kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio toivovat nuorten poikkeavan Pysäkillä matalalla kynnyksellä.

Kuluvalla viikolla vietettävät nuorisotyön viikko ja maailman mielenterveyspäivä ovat saaneet nuorisopalvelut ja Sastamalan seudun mielenterveysseuran lyömään hynttyyt yhteen. Teemaviikon kunniaksi Vammalan keskustaan, entiseen Matkahuollon tilaan linja-autoasemalle on avattu nuorten hyvinvointipiste Pysäkki.

”Koko viikon kantavana teemana on nuorten mielen tasapaino, mutta Pysäkillä on myös päivittäin vaihtuva teema, jonka ympärille olemme saaneet yhteistyökumppaneita päivää toteuttamaan”, kertoo eritysnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio.

Maanantaina teemana oli terveys ja tiistaina koulutus. Huomenna keskiviikkona harrastukset, huomenna torstaina Sastamala 10 vuotta sekä maailman mielenterveyspäivä ja vielä perjantaina kulttuuri. Koko viikon tarjolla on stressinhallintapaja sekä nuorisopalveluiden ohjattua ohjelmaa.

Torstaina, maailman mielenterveyspäivänä, Sastamalan seudun mielenterveysseuran toimintaa jalkautetaan Pysäkin lisäksi Torikeskukseen, jossa näytetään päivän teeman mukaisesti ”vihreää valoa” elämälle.

”Koulukiusaamisesta selvinnyt ’näkymätön tyttö’ kertoo omaa selviytymistarinaansa ja lisäksi kyselemme kävijöiltä, mitä kuuluu”, kertoo kello 15-18 vietettävästä tapahtumasta sosiaaliasiamies Mira Kaaja.

Pysäkin kautta päästään testaamaan uudenlaista toimintamuotoa, joka mukailee Valo-Valmennusyhdistyksen Nuorisotakuutalon konseptia.

Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Ari Tiensuun mukaan konseptin visio on tarjota nuorelle kokonaisvaltaista tukea yhdeltä luukulta.

Malli on kehitetty alun perin Raumalla ja on käytössä myös Tampereella, Turussa ja Helsingissä.

”Raumalla saman katon alle on koottu eri toimijoita niin kaupungilta, kolmannelta sektorilta kuin paikallisista yrittäjistäkin. Tahot toimivat yhteistyössä lasten ja nuorten hyväksi.”

Pysäkki on suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille, mutta nuorisopalveluiden ja mielenterveysseuran väki toivottaa tervetulleiksi myös kaikki entiset ja tulevat nuoret.

”Mikään ei estä bussia odottavia poikkeamasta sisälle lämmittelemään”, Kallio vinkkaa.