Silmänpohjan kostearappeumaan saa nyt hoitoa Vammalassa – “Sanoin heti, että ihana uutinen”

Ylilääkäri Hannele Uusitalo-Järvinen pääsi asiantuntijahoitaja Jukka Välimäen hellään hoitoon esimerkin omaisesti.

Viime maanantaista lähtien Tays Sastamalan tiloissa on annettu silmänpohjan kostearappeumaan silmänsisäistä lääkehoitoa. Sitä tuli maanantaina päivällä saamaan Vammalassa asuva Airi Helminen.

”Minulla oli aika jälleen Taysin Silmäkeskukseen Tampereelle. Sieltä kuitenkin soitettiin ja sanottiin, että paikka on vaihtunut Vammalaan. Sanoin heti, että aivan ihana uutinen. Säästyy paljon aikaa, koska asun aivan tässä lähellä.”

Taysin Silmäkeskuksen vastuualuejohtaja Marko Kataja kertoo, että uusi palvelu Vammalaan nousi esiin viime keväänä.

”Meillä oli koolla Sastamalan terveyspuolen ihmisiä. Siellä esitettiin toive silmänpohjan kostearappeuman pistoshoidoista. Katsoimme, että se on hyvä yhteistyömuoto. Laskimme, että sastamalalaisia kävisi täällä noin sata vuodessa, eli pistoksia annetaan runsaat viisisataa.”

Noin 15 ihmistä päivässä

Hoitotiimi tulee Vammalaan Tampereelta joka toinen viikko. Päivä on ainakin toistaiseksi maanantai. Tiimiin kuuluu lääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa.

”Silmänpohjan kostearappeuma näkövammaistaa. Sairautta hoidetaan silmänsisäisillä pistoksilla. Tavoitteena on olemassa olevan näön säilyttäminen. Joku voi tosin parantuakin, mutta jollakin tilanne voi pahentua hoidosta huolimatta”, toteaa Silmäkeskuksen ylilääkäri Hannele UusitaloJärvinen.

Asiantuntijahoitaja Jukka Välimäki Silmäkeskuksesta laski, että maanantaina yhteen mennessä oli käynyt kymmenen sastamalalaista hoidossa.

”Tässä iltapäivällä tulee vielä lisää ihmisiä hoitoon. Täällä käy jatkossa varmaankin noin 15 ihmistä päivässä.”

Uusia palveluita mietitty

Lääkehoitoa annetaan yleensä kolmen pistoksen jaksoissa. Pistokset annetaan 4 – 6 viikon välein.

”Jos tulokset ovat hyviä, niin pistoksia voidaan antaa vuosia. Meillä on henkilöitä, joita on hoidettu kymmenenkin vuotta”, kertoo Hannele Uusitalo-Järvinen.

Silmänpohjien tutkimukset tehdään Taysin Silmäkeskuksessa Tampereella. Tutkimusten perusteella määritellään hoito. Tampereella seurataan myös hoidon tuloksia.

”Tutkimuslaitteet ovat niin kalliita, että niitä ei tänne ole tulossa. Mutta sellaista on mietitty, että Sastamalassa voitaisiin tehdä silmien perustutkimuksia”, huomauttaa Marko Kataja.