“Kivut helpottivat ja elämänlaatuni koheni” – Sotesin fysioterapeuttien suoravastaanotto on toimiva uudistus

Päivi Inkinen on tyytyväinen Sotesin fysioterapiapalveluun. Kuvassa myös fysioterapeutit Pieta Myllykangas, Hanna Hyvärinen, Elina Ristimäki ja Anna-Elisa Ristilä.

Kun Päivi Inkinen viime keväänä muutti Helsingistä Sastamalaan, päätti hän tehdä asioita vointinsa kohentamiseksi. Inkinen oli syksystä asti kärsinyt vasemman olkavarren kivuista, ja soitti terveyskeskuksen ajanvaraukseen tilanteestaan.

”Hoitaja kyseli minulta kaikenlaista ja antoi ajan fysioterapeutille seuraavaksi päiväksi. Pääkaupunkilaisen hämmennys oli suuri, kun apua tarjottiin näin nopealla aikataululla”, hän muistelee.

Ensimmäinen tärkeä asia, jonka Inkinen Sotesin fysioterapeutin vastaanotolla käsitti oli se, että hän todella oli avun tarpeessa ja oli ”kuntouttanut” kättään liian innokkaasti.

”Olen aina harrastanut liikuntaa, ja ajattelin, että liike on lääke. Kävin kuntosalilla ja talvella hiihdin paljon. Lopulta olin todella vaivainen, kädessä tuntui valtavaa kipua, liikelaajuudessa oli puutteita, monet arkiset askareet ja vaatteiden pukeminen oli hankalaa”, Inkinen kertoo.

Inkinen kävi fysioterapeutin vastaanotolla yhteensä neljä kertaa, ja kuntoutusohjelmaa muutettiin aina asiakkaan edistymisen mukaan. Jokaisella tapaamiskerralla keskusteltiin ja kuulosteltiin asiakkaan vointia sekä tehtiin perusteellinen arvio hänen sen hetkisestä kiputilastaan.

”Itselläni oli kova halu tervehtyä, joten noudatin tunnollisesti saamiani jumppaohjeita. En olisi silti uskonut, että lähes vuoden kipukierre katkeaa ja elämänlaatuni kohenee näin paljon”, Inkinen toteaa.

Nopeasti fysioterapiaan ja kuntoutumaan

Päivi Inkinen on yksi monista fysioterapeuttien suoravastaanotolle hakeutuneista ja sitä kautta pikaisella aikataululla apua tuki- ja liikuntaelinvaivoihinsa saaneista ihmisistä.

Osastonhoitaja Maire Lönnqvistin mukaan ideana on, että asiakas pääsee nopeasti fysioterapiaan hoitajan tekemän hoidon tarpeen arvioinnin kautta ilman lääkärin vastaanottoa joko kiirevastaanotolta tai soittaessaan ajanvaraukseen puhelimitse. Hoitaja varaa ajan fysioterapeutille samalle tai seuraavalle päivälle.

”Fysioterapeutti tekee kattavan tutkimuksen, antaa ohjeistusta sekä tarvittaessa ohjaa asiakkaan lääkärille. Fysioterapeutti voi myös kirjoittaa sairauslomaa ja antaa ohjeistusta käsikauppalääkityksestä”, Lönnqvist selvittää.

Vähemmän selkäpotilaita lääkärin pakeilla

Fysioterapeuttien suoravastaanotto aloitettiin Sotesin Kuntoutuspalveluissa Vammalassa, Mouhijärvellä ja Punkalaitumella viime keväänä, ja asiakaspalaute on ollut erittäin myönteistä.

Fysioterapeutti Pieta Myllykankaan mukaan toiminta nopeuttaa asiakkaan hoitoon pääsyä ja näin vältytään vaivan pitkittymiseltä.

”Toimimme yhteistyössä lääkäreiden kanssa. Jos vastaanotolla herää vaikka epäily murtumasta, on selvää, että silloin asiakas tarvitsee lääkärin arviota. Fysioterapiaan varataan tunnin aikoja, joten asiakkaan tilanteeseen on mahdollista paneutua kunnolla, mistä on tullut myös kiitosta.”

Fysioterapeutti Anna-Elisa Ristilä kertoo, että suoravastaanotto on kirvoittanut kehuja myös Sotesin lääkäreiltä.

”Heidän vastaanotoillaan käy vähemmän selkäpotilaita kuin ennen, joten lääkäriaikoja on vapautunut muille potilaille. Uudistus on koettu tarpeelliseksi ja järkeväksi, sillä suurin osa tuki- ja liikuntaelinvaivaisista tulisi joka tapauksessa fysioterapiaan.”