Kashin-vierailu: Erityisessä fokuksessa koulujen välinen yhteistyö

Aleksander Belov (vasemmalla) ja German Balandin (oikealla) ojensivat Jari Anderssonille Kashinin tuliaisina kaksi kissaa.

Sastamalassa juhlittiin viime viikolla venäläisen ystävyyskaupunki Kashinin kanssa 50 vuotta jatkunutta yhteistä taivalta. Kashinin kaupungin edustajat vierailivat juhlavuoden kunniaksi Sastamalassa ja osallistuivat kaupungin 10-vuotissyntymäpäiville.

Puoli vuosisataa jatkuneesta ystävyydestä iloittiin muun muassa perjantaina Sylvään koulun auditoriossa järjestetyssä Ystävyyskuntatoiminta Sastamala – Kashin 50-vuotisjuhlassa. Sastamalan kaupungin virallisessa tervehdyksessä kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Jari Andersson muistutti, että kun ystävyystoimet kaupunginjohtaja Matti Pullin toimesta 50 vuotta sitten käynnistettiin, pidettiin tärkeänä henkilökohtaista kanssakäymistä sekä tutustumista toisten kotimaihin, kulttuuriin ja elämän olosuhteisiin.

”Tämä vuosijuhla on osoituksena ystävyyskaupunkisuhteiden kestävyydestä. Juuri jatkuvuutta ja monipuolisuutta on kansainvälisessä vertailussa pidetty Venäjän ja Suomen ystävyyskaupunkitoiminnalle tunnusomaisena piirteenä”, hän totesi.

Kashinin kaupunginjohtaja German Balandin ei pidä ollenkaan ihmeellisenä, että Sastamalan ja Kashinin välille syntyi pysyvä ystävyys.

”Meillä on paljon yhteistä. Kaupunkien asukasluvut ovat suunnilleen samanlaiset, molemmilla on takanaan pitkä ja tapahtumarikas historia sekä kaupan ja kulttuurin perinteet, puhumattakaan kaupunkiemme ihmeellisestä kauneudesta”, hän luetteli.

Vuosien varrella kaupungit ovat vaihtaneet kokemuksia ja näkemyksiä elämän eri alueilta.
Balandin pitää erittäin tärkeänä, että vuosikymmeniä jatkuneet ystävyyskaupunkiperinteet siirtyvät myös tuleville sukupolville.

”Tämän vierailumme aikana erityisessä fokuksessa oli koulujemme välinen yhteistyö. Tässä on mielestäni Sastamalan ja Kashinin kaupunkien tae tulevalle puolivuosisadalle”, hän totesi.