”Kyllä meidän nyt kelpaa!” – Kehitysvammaisten toimintakeskuksen piharemontti valmistui Sastamalassa

Toimarin asiakkaat Päivi (vas.), Kati, Viktor, Patrik, Marko (keinussa) ja Sinikka ovat tyytyväisiä uuteen tekonurmella päällystettyyn takapihaan.

Kehitysvammaisten toimintakeskuksen takapihalla Sastamalassa hyörii iloinen joukko. Toimarin asiakkaat Päivi, Kati, Viktor, Patrik, Marko ja Sinikka asettuvat hymyt korvissa kuvattaviksi upouuden keinun ympärille ja nostavat peukut pystyyn.

”Kyllä meidän nyt kelpaa”, porukka tuumaa yhdestä suusta.

Syy tyytyväisiin ilmeisiin on toimintakeskuksen remontoidussa takapihassa. Epätasainen sorapinta ja kesäisin maasta puskeneet voikukat ovat enää kaukainen muisto, sillä nyt pihaa peittää siisti tekonurmi.

”Asiakkaat toivoivat pihalle hämähäkkikeinua, trampoliinia ja kylpytynnyriä”, naurahtaa toimarin tiimivastaava Tanja Kouvo.

Trampoliini ja kylpytynnyri eivät tainneet olla ihan realistisia toiveita, mutta uusia keinuja pihassa on peräti kolme; hämähäkkikeinun ja tavallisen keinun yhdistelmä sekä perinteinen vastakkain istuttava puutarhakeinu.

Lisäksi terassia suojaava valokate suurennettiin koko laatoitetun alueen peittäväksi. Nyt pieni sadekuurokaan ei haittaa happihyppelyjä. Takapihalle rakennettiin myös muutamia istutuslaatikoita, joihin asiakkaat pääsevät tulevaisuudessa istuttamaan hyötykasveja.

”Takapihasta tuli juuri sellainen kuin toivoimme”, summaa Kouvo toimarin väen ajatukset.

Valokate uusittiin ja laajennettiin kattamaan koko laatoitettu terassialue. Istutuslaatikoissa tullaan harrastamaan hyötyviljelyä.

Toimintakeskuksen asiakkaiden ja ohjaajien mielissä siintää jo ensi kevät, jolloin uudistuneesta pihasta päästään nauttimaan toden teolla.

”Pari kertaa olemme ehtineet grillata, mutta aktiiviseen käyttöön piha pääsee ensi vuoden puolella. Työtoiminnan miesten kanssa on jo sovittu, että remontti viimeistellään keväällä öljyämällä aita”, kertoo Kouvo.

Hänen mukaansa aidatusta pihasta pyritään tekemään mahdollisimman viihtyisä.

”Aidat luovat valitettavasti vähän karsinamaisen fiiliksen, mutta turvallisuuden kannalta ne ovat tärkeät. Aitojen sisällä asiakkaat pystyvät ulkoilemaan itsenäisesti.”

Toteutuneen remontin lisäksi tiimivastaavan mieltä lämmittää se, että kunnostuksella tulivat huomioiduiksi nimenomaan aikuiset.

”Paljon muistetaan lapsia ja nuoria. Aikuiset unohtuvat, kun koetaan että he pärjäävät. Remontti on osoitus, että aikuisiakin arvostetaan ja heidän hyvinvoinnistaan välitetään.”

Takapiha on sisustettu syksyisesti.

Tekninen lautakunta osoitti työhön 25 000 euron määrärahan. Summa on peräisin Tilakeskuksen pieninvestointien kohdentamattomasta määrärahasta.

Pihan kunnostaminen ehti olla vireillä Tilakeskuksessa viime vuoden syksystä saakka, mutta vauhtia asiaan toi valtuutettu Päivi Turjan (ps) aiheesta keväällä jättämä valtuustoaloite.

”Meidän näkökulmastamme kaikki tapahtui nopeasti. Työt alkoivat elokuussa ja valmista oli heti syyskuun puolella. Lämmin kiitos Päiville, joka näki että piha todella kaipaa kunnostusta”, Kouvo kiittää.