Mielen Tasapainoa: ”Vaikka ihminen olisi kuinka vahva, ei hän ole turvassa mielen mahdolliselta säröilyltä”

”Minä asun Kätsällä. Kätsä on Sastamalan seudun mielenterveysseura ry:n ylläpitämä asumispalveluyksikkö. Sellainen, jossa on näes työntekijöitä auttamassa arjen kanssa.

Ai miksi asun siellä? No kun olen mielenterveyskuntoutuja. Olen nyt asunut Kätsällä piirun verran yli neljä vuotta. Sitä ennen asuin kodissani, joka oli perheemme mökki. Siellä alkoi olla kovin yksinäistä varsinkin sen jälkeen, kun en enää ollut tarpeeksi hyvässä kunnossa hoitaakseni kahta kissaani, jotka toimivat kämppiksinäni sekä muistuttivat minua muun muassa ruoka-ajoista tiettynä kellonaikana.

Nykyään minulla on kämppiksenä vain joku viherkasvi, jonka äitini minulle raahasi. Kasvi taitaa olla nimeltään traakkipuu ja se onkin pysynyt neljä vuotta hengissä, vaikka unohdankin sen hoitamisen välillä jopa kuukaudeksi

Meni pari vuotta ennen kuin mielsin Kätsän kodiksi, mutta nyt myönnän asuvani kotonani. Ennen muuttoani olin siis jo hyvää vauhtia syrjäytymässä, kunnes hoitavat tahot ehdottivat asumispalveluyksikköön muuttamista. Olin silloin osastolla ja päädyin muuttamaan sieltä suoraan Kätsälle, joka olikin hyvä ajatus.

Syrjäytyminen otti takapakkia arjen täyttyessä mielekkäästä tekemisestä ja toisten ihmisten seurasta. Meillä Kätsällä on yhteistä, kaikille asukkaille tarkoitettua ryhmätilaa, jossa järjestetään ryhmätoimintaa, jonka lisäksi on vapaata aikaa, jolloin voi vaikka vain hengailla muiden asukkaiden kanssa.

Ihmiskontaktit ovatkin yllättävän tärkeitä mielen hyvinvoinnille, josta minun pitikin alun perin kertoa. Halusin kuitenkin ensin esitellä tämän hetkisen asumismuotoni ja kertoa sen toiminnasta sekä positiivisesta merkityksestä kuntoutumiselleni. Kätsällä voi asua turvallisessa yhteisössä, saa vertaistukea toisilta asukkailta ja on mahdollisuus henkilökohtaiseen kontaktiin niin asukkaiden kuin työntekijöidenkin kanssa.

Mielen hyvinvointi on mielestäni todella hauras asia. Vaikka ihminen olisi aina ollut kuinka vahva ja muitten huolia kantava, ei hän ole turvassa mielen mahdolliselta säröilyltä. Terveenkin ihmisen mieltä pitää hoitaa ja helliä. On hyvä miettiä mistä mahdollinen paha olo tulee ja miten sitä voisi helpottaa. Jokaisella on hieman eri tapa huoltaa mieltään ja hyvä niin. Se tapa pitää vain löytää ja ottaa käyttöön.

Kuitenkin on hyvä muistaa, että jos omat keinot loppuvat tai eivät riitä, niin apua saa, kun sitä vaan kehtaa pyytää ja ottaa vastaan. Minä kehtasin ja rohkaisen sinuakin tilanteen kohdalle osuessa tekemään samoin. Ei se tarkoita, että muuttaisit välttämättä Kätsälle, vaan monenlaista apua on olemassa juuri sinua varten.”

Kätsä on Sastamalan seudun mielenterveysseura ry:n ylläpitämä tukiasumisyksikkö. Kätsältä saa tukea moniin elämässä vaadittaviin taitoihin aina itsestä ja kodista huolehtimisesta opiskeluihin ja työelämän asioihin asti. Kolumni on erään nimettömänä pysyttelevän Kätsän asukkaan ajatuksia asumisestaan ja mielen hyvinvoinnista.