Pukstaavi kerää urheilukirjallisuuden lukukokemuksia – kampanjan kummina Aino-Kaisa Saarinen

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin valtakunnallinen Lukukokemukset talteen -keruukampanja käynnistyy torstaina 24.10. Helsingin kirjamessuilla. Teemana on urheilukirjallisuus.

Keruun kummina toimii maastohiihdon maailmanmestari ja olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen.

“Haluamme selvittää, millaista urheilukirjallisuutta suomalaiset lukevat ja missä tilanteissa. Kiinnostavaa on myös, millaista kirjallisuutta ihmiset mieltävät teeman alle”, kuvailee museon amanuenssi Emilia Heikkilä.

“Onko vastaajalle esimerkiksi jäänyt erityisesti mieleen jokin urheilijan elämäkerta tai aloittiko hän jonkin uuden harrastuksen urheilukirjan innoittamana?”

Tämän vuoden keruun kummina toimiva Aino-Kaisa Saarinen on 2000-luvulla eniten olympiamitaleita voittanut suomalainen urheilija. Hän päätti menestyksekkään kilpaurheilu-uransa vuonna 2018. Tällä hetkellä hän toimii Salpausselän kisojen pääsihteerinä.

“Lukeminen merkitsee minulle rentoutumista ja uuden oppimista sekä uusia ajatuksia”, kertoo Saarinen.

Aino-Kaisa Saarinen.

Aineisto osaksi museokokoelmaa

Keruukampanjan aineisto tallennetaan osaksi Pukstaavin kokoelmia, jolloin se on tutkijoiden ja muiden aiheesta kiinnostuneiden käytössä. Kampanjan tavoitteena on myös lukemisen edistäminen ja lukemaan kannustaminen.

“Meillä jokaisella on omia lukemiseen ja kirjoihin liittyviä muistoja. Oli kyseessä sitten arkinen, erikoinen, hyvä tai huono kokemus, ne ovat kaikki arvokkaita ja jakamisen arvoisia”, Heikkilä toteaa.

Omat lukukokemuksensa voi käydä jakamassa 31.3.2020 asti osoitteessa lukukokemus.fi.

Museon ensimmäinen keruukampanja toteutettiin vuonna 2018, jolloin teemana oli sadut. Kampanjan aikana kehitettiin Museoviraston avustuksella digitaalinen verkkokeruualusta, jonka kautta lukukokemuksia kerätään ja tallennetaan. Sivuston kautta pääsee myös tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.