Saksitut: Väkilukuennusteet kulkevat käsi kädessä sääennusteiden kanssa

Kaikki seuraavat silmä kovana sääennusteita. Niitä tehdään useita päivittäin. Lupaillaan helteitä, kovaa tuulta, sadetta ja lunta. Joskus ennusteet pitävät hyvinkin paikkansa, sillä taustalla on tiedettä ja teknisiä apuvälineitä taivas täynnä. Silti paras sääennuste syntyy, kun astuu pirtin ovesta ulos.

Entäpä nuo väkilukuennusteet, joita tehdään jokseenkin vuosittain. Niiden taustalla ei voi olla kovinkaan tarkkaa tiedettä, koska maahanmuuttoa tai maan sisäistä muuttoliikettä ei prikulleen voida määritellä vuosikymmeniksi eteenpäin. Silti nuo ennusteet ovat Raamattuja eri päättäjille, kun pohditaan esimerkiksi palveluitten tuottamista. Eikä siinä mitään, sillä johonkin päätösten pitää perustua.

Sastamalaan sekä Kuntaliitto että Tilastokeskus ennustavat melkoisen rankkaa väkiluvun pudotusta seuraavien kahden vuosikymmenen aikana. Kaupunki on pannut vastaan hanakasti ja pyrkinyt tekemään ratkaisuja, jotka saisivat tappiot kääntymään plussan puolelle. On etsitty hienoja asuinpaikkoja ja mietitty tulevaisuuden palveluja. On myös viime vuosina rakennettu päiväkoteja ja kouluja, jotta ne ovat ajanmukaisia. Onko tuo kaikki sitten turhaa?

Ei ole. Sitä kuuluisaa kirvestä ei kannata koskaan heittää kaivoon, ei ainakaan kovin syvään. Ennusteiden edessä ei kannata polvistua ja todeta, että kyllä ne aina pitävät paikkansa. Eivät kuitenkaan pidä. Kuka voi kymmenen vuotta etukäteen todeta, että lapsia syntyy entistä vähemmän? Ei kukaan, sillä aikansa kutakin. Nyt on menossa aika, jolloin ihmiset eivät halua perustaa suuria perheitä ja lapsettomia pareja on paljon. Tulee kuitenkin aika, jolloin asia kääntyy toiseen suuntaan.

Tällä hetkellä vallitsevan muuttotappionkaan edessä ei kannata ripustaa kintaita naulaan. On vain entistä innokkaammin mietittävä keinoja tappion taltuttamiseksi. Yrityspuisto Syke on yksi keino. Toinen voisi olla riskinotto, joka johtaisi sen uimahallin nousuun.

Nykyisin vannotaan jälleen suurien koulujen nimiin. Sastamala voisi olla kuitenkin pienehköjen kyläkoulujen kehto, sillä kaupunki on laaja ja sen maaperällä on muitakin asuinsijoja kuin Vammala.

  • avatar Töissä

    Joo eihän näitä ennusteita väestökadosta kannata uskoa eikä avata silmiänsä sille että sitä on jatkunut jo kymmenen vuotta .Ne muut on väärässä ja me oikeassa- ajattelu on täällä Sastamalassa aina ollut voimissaan, no niitä kuntien saattohoitopalveluita odotellessa.

Kommentointi ei ole käytössä.