Äänestys piti veroprosentit Sastamalassa ennallaan

Äänestyksen jälkeen Sastamalan kaupunginhallitus päätti pitää kaikki veroprosentit ensi vuonna ennallaan.

Tuloveroprosentti on edelleen 20,75. Yleinen kiinteistövero on 0,93 prosenttia, vakituinen asuinrakennus 0,45 prosenttia, muu kuin vakituinen asuinrakennus 0,98 prosenttia, voimalaitos 3,10 prosenttia, rakentamaton rakennuspaikka 2 prosenttia ja yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero on 0,50 prosenttia.

Tuloveroprosentista päättäminen vaati maanantaina kokoontuneelta hallitukselta yhden äänestyksen. Demareitten Jarkko Mäkipää esitti tuloveroon 0,25 prosenttiyksikön korotusta.Häntä kannattivat ryhmätoverit Ashton Peasley ja hallituksen puheenjohtaja Jenni Jokinen. Kannatuksensa nostosta 21 prosenttiin antoi myös vasemmistoliiton Leena Saarela. Nämä neljä antoivat myös äänestyksessä äänensä noston puolesta.

Kaupunginjohtajan esitystä prosenttien ennallaan pitämisestä kannattivat kokoomuksen Päivi Pelttari ja Mikko Rauva, keskustan Antti-Matti Mattila, Pentti Haapahuhta ja Pirjo Vuorinen ja kristillisten Pirjo Raunio. Eli prosentit jäivät äänin 6 – 4 ennalleen.

”Tarkoitus on katsoa tasapainotusta ensi keväänä.”

Vuoden 2020 talousarviota hallitus ruotii 9. joulukuuta. Valtuusto käsittelee asiaa 16. joulukuuta,
Sastamalan talousjohtaja Elina Alajoki kertoo, että pääsääntö on ollut, että budjetti käsitellään jo marraskuussa.

”Viime vuonna valtuusto käsitteli talousarviota joulukuussa. Tänä syksynä päätettiin jo hyvissä ajoin, että käsittely on joulukuussa, koska esimerkiksi palveluverkkoselvitys oli kesken. Nyt sitä käsitellään vasta helmikuussa. Sote-lautakunta päättää omasta talousarviostaan keskiviikkona 6. marraskuuta.”

Kun sote-lautakunnan talousarvio on kunnossa, niin ensi vuoden budjettipaketti alkaa olla koossa syksyllä päätetyn aikataulun mukaisesti. Alajoen mukaan budjetti näyttää tällä hetkellä yli miljoonan euron alijäämää.

”Tarkoitus on katsoa tasapainotusta ensi keväänä.”