Kerroksellista kuvataidetta Ihmemaassa – Näyttely Omat kuvat ilahduttaa kirjastolla

Runonlukupuuhissa.

Sastamalan pääkirjastolla vietettiin keskiviikkona juhlavia taidenäyttelyn avajaisia. Koolla oli suuri joukko innokasta yleisöä sekä tietysti taiteentekijöitä.

Ennen näyttelyn antiin tutustumista yleisöä hemmoteltiin sanataiteella. Harri Riutta luki Pauli Tiensuun runon, joka käsitteli oivaltavasti ihmisen ja luonnon suhdetta. Sari Uotilan tekstissä marraskuun harso laskeutui maiseman ylle, ja runon lausui Kaisa Pajarinen. Kati Juurikka luki Tiinan tunnelmallisen kauniin runon. Kalervo Lamminperä esitti otteen Mouhijärven Vanha-Pappilassa keväällä esitettävästä näytelmästä. Elvi Kujansuu luki oman hienon runonsa.

Sananikkariksi tituleerattu Pauli Dahlsted ilahdutti suomen kielen rikkautta hauskalla tavalla korostaneella tekstillä. Vai mitä mieltä olette esimerkiksi sanoista kippurahäntä, kompurajalka, naamataulu, pähkähullu, riepumatto, älykääpiö, sarvijaakko, ketunleipä, koiranputki, harakanvarpaat, pojankloppi, piilukirves, puuvilla, mollukkasoppa, nahkamuna, nikkari, torppari, kuppari, neppari, näkkäri, sieppari ja ylämummo?

Sastamalan Opiston Taiteesta voimaa- kehitysvammaisten kuva- ja teatteritaiteenryhmissä on syntynyt niin kangas- ja ompelutöitä kuin akryylimaalauksia ja vaikuttavia valokuviakin.

Kukin taiteilija on tietysti päättänyt aiheensa itse. Maalauksissa on kerroksellisuutta. Myös sabluunatekniikkaa on hyödynnetty. Eniten on luonto- ja eläinaiheita.

Näyttelyn valokuvat ovat kursseilla ohjaajana toimivan Kati Juurikan ottamia ja ne johdattavat Liisa Ihmemaassa -tarinan maailmaan.

”Tutustuimme ensin romaaniin ja Ihmemaan hahmoihin. Kurssilaiset saivat valita niistä mieleisensä ja omaksua sen. Hienoa roolityötä ja läsnäoloa, mikä valokuvissa todella näkyy”, Juurikka sanoo.

Taiteesta voimaa -kurssien yhteistyökumppaneita ovat Sastamalan toimintakeskus, Selännekoti, Liekolakoti Esperi ja Mouhijärven Vanha-Pappila.

Pirkko Virtanen kertoi maalauksestaan.

Yksi näyttelyyn taidetta tehneistä on Pirkko Virtanen. Hän johdattaa maalauksensa äärelle ihan kädestä pitäen. Akryyliväreillä Vuorinen on maalannut suurikokoisen työn, jossa oranssina hehkuvaa taivasta vasten komeilee sininen kerrostalo.

”Joku voi ajatella, että tuo on surullinen talo, mutta ei se ole. Siellä asuu paljon ihmisiä, ja he kaikki ovat ystäviä keskenään. Oletko sinä minun ystäväni?” Virtanen juttelee.

Hän kertoo osallistuneensa Kati Juurikan ja Jaakko Karjulan ohjaamille taidekursseille ennenkin.

”Hyviä ohjaajia ovat. Kivoja ihmisiä, sellaisia reiluja.”

Omat kuvat -näyttelyyn voi tutustua kirjastossa lauantaihin 16. marraskuuta saakka.

Muutamia Omat kuvat -näyttelyn töitä.