Motivaattorina vapaus, ei raha – Merja Mähkä kannustaa “taviksia” sijoittamaan

Merja Mähkä ja OP Sastamalan toimitusjohtaja Janne Pohjolainen.

”Ei rahaa, vaan vapautta”, korostaa Merja Mähkä runsaslukuiselle yleisölle Sylvään koulun auditoriossa.

Sijoittamisesta kirjankin kirjoittanut ja julkisuudessa sijoitusvinkeistään tunnettu Mähkä sanoo, ettei itse sijoittajana haaveile miljonääriydestä. Raha sinällään ei merkitse, olennaista on, mitä rahalla voi saavuttaa.

”Minua motivoi vapaus. Sijoittaminen on tehnyt mahdolliseksi valinnat, joiden ansiosta voin elää omannäköistäni elämää. Olen voinut valita työni, perustaa yrityksen ja saanut aikaa itselleni tärkeiden asioiden toteuttamiseen.”

Mähkän mukaan sijoittamiseen liittyy paljon harhaluuloja. Sitä pidetään vain varakkaiden puuhasteluna.

Mähkän viestii kuuluu, että ihan tavalliset ihmiset voivat sijoittaa, ja on harmillista, että niin moni jättää sen tekemättä.

On rahastoja, joihin voi laittaa vaikka parikymppiä kuukaudessa. Jos suomalaiset sijoittaisivat sen summan, jonka laittavat vuositasolla Veikkauksen peleihin, kertyisi heille enemmän varallisuutta. Mähkä antaa esimerkin.

”Suomalainen veikkaa yli 500 eurolla vuodessa. Jos hän aloittaisi sijoittamisen samalla vuotuisella summalla 25-vuotiaana, kerryttäisi hän 40 vuodessa itselleen vähintään 100 000 euroa.”

Toinen harhaluulo koskee sijoittamisen vaikeutta. Yliopistossa pääaineenaan käytännöllistä filosofiaa lukenut Mähkä sanoo, ettei sijoittamisen aloittaminen vaadi sen kummempaa perehtymistä.

”Sijoittaminen ei todellakaan edellytä pankkiirin itseluottamusta tai ekonomin osaamista. Varsinkin naiset empivät, koska luulevat, että heidän täytyy tietää kaikki aiheesta.”

Mähkän mukaan moni kuvittelee sijoittamisen valtavaksi aikasyöpöksi, mitä se ei tänä päivänä ole.

”Lisäksi omista raha-asioista puhuminen koetaan kiusalliseksi, vaikka olisi kaikkien etu, että vinkkejä ja kokemuksia jaettaisiin enemmän.”

OP Sastamalan Talousilta kiinnosti. Merjän Mähkän lisäksi sijoittamisesta kertoi suodenniemeläinen kauppias Jari Sinervö.

Riskiä vastaan: kärsivällisyys ja hajauttaminen

Keikyän Honkolasta kotoisin oleva, omien sanojensa mukaan henkisesti äetsäläinen, nykyisin Helsingissä asuva Mähkä kertoi OP Sastamalan järjestämässä talousillassa vaiheistaan sijoittajana.

Mähkä aloitti sijoittamisen kahdeksan vuotta sitten ollessaan sairauslomalla vaikean raskauden takia.

”Tarvitsin jotakin muuta ajateltavaa. Ostin metsäkoneita valmistavan Ponssen osakkeita ihan fiilispohjalta. Yritys sponsoroi Kuninkuusraveja, mikä oli minusta hieno juttu.”

Ponssen osake meni ensin pörssissä alas, mutta kun se myöhemmin jälleen nousi, myi Mähkä osakkeensa pienellä voitolla. Kokemus innosti jatkamaan.

Kannustimena oman taloustietouden lisäämiseen toimi myös Facebook-ryhmä Ompeluseuran talousgurut, jossa keskusteltiin sijoittamisesta. Mähkästä tuli innokas kommentoija, joka halusi kumota sijoittamista koskevia vääriä mielikuvia.

Mähkän sijoitussalkku pitää sisällään suomalaisia osinkoyhtiöitä, amerikkalaisia jättejä, indeksirahastoja, Smart Beta -etf:iä sekä käteistä. Sen arvo on noin 230 000 euroa.

Osakkeista löytyy kotimaisista muun muassa Kemiraa, Sampoa, Konetta ja UPM:ää. Ulkomaisista muun muassa Niken ja Applen osakkeita.

”En hae pikavoittoja, vaan sijoitan vakaisiin yhtiöihin”, hän kiteyttää.

Riskien hallintaan Mähkällä on kaksi keinoa: kärsivällisyys ja hajauttaminen.

Sijoittamisen säännöllisyys luo turvaa. Aika on sijoittajan ystävä. Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä suuremmasta varallisuudesta pääsee joskus nauttimaan.

”Hajauttaminen on tärkeää. Ei kaikkia munia samaan koriin. Suomalaiset ovat tässä huonoja. Olisi hyvä sijoittaa vähintään seitsemään eri yritykseen”, Mähkä vinkkaa.

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio esitelmöi talouden näkymistä yleisellä tasolla.