Sastamalan Martat 10 vuotta – “Emme mekään kaikkea osaa, mutta opettelemme”

Merja Lehtimäki ja Raija-Liisa Heinonen valmistautuvat Sastamalan Marttojen sunnuntaina pidettävään 10-vuotisjuhlaan. Liiton pääsihteeri Marianne Heikkilä muisti yhdistystä etukäteen kortilla. 

Martat ovat eläneet aina ajan hengen mukaisesti. He ovat opettaneet ihmiset käyttämään mikroja, pakastimia ja monitoimikoneita sekä tehneet kehitysyhteistyötä Afrikassa. Viime aikojen uusia oppeja ovat kodin järjestystä ylläpitävä KonMari-menetelmä sekä mehiläisvahakääreet, joilla voi korvata tuorekelmun ja alumiinifolion luonnollisesti.

”Emme mekään heti kaikkea osaa, mutta opettelemme”, tuumaavat Raija-Liisa Heinonen, Merja Lehtimäki ja Aune Linnainmaa yhdestä suusta.

Heinonen, Lehtimäki ja Linnainmaa edustavat Sastamalan Marttoja. Yhdistys täytti tämän viikon maanantaina kymmenen vuotta ja juhlii ensimmäisiä pyöreitään sunnuntaina Vammalan Seukulla.

Sastamalan Marttojen toiminta virisi aikanaan yleisönosastokirjoituksesta, jolla paikkakunnalle toivottiin Martta-toimintaa. Alueella toimi ennestään muitakin Martta-yhdistyksiä, mutta kulunut vuosikymmen on osoittanut uudelle toimijalle olleen tilaa.

Yhteisöllistä yhdessäoloa

Jäseniä Sastamalan Martoilla on kolmisenkymmentä. Karu totuus on, että kun väki toisesta päästä vanhenee, ei tilalle tahdo löytyä uusia jäseniä.

”Ihmisten vapaa-ajasta käydään kovaa kilpailua, se heijastuu väistämättä yhdistystoimintaan”, Raija-Liisa Heinonen toteaa.

Sastamalan Marttojen kuukausittain järjestämiin Martta-iltoihin on toistaiseksi riittänyt tulijoita.

”Myös yhdistyksen ulkopuolelta, sillä illat ovat avoimia kaikille”, huomauttaa Aune Linnainmaa.

Porukalla on lisätty sienitietoutta, tuunattu vaatteita ja tutustuttu villiyrtteihin. Illoissa parasta on yhteisöllisyys ja mukava yhdessäolo.

”Sosiaalisella kanssakäymisellä on iso merkitys, kun suuri osa ajasta kuluu jokin laite kädessä”, Heinonen huomauttaa.

Sastamalan Marttojen puheenjohtaja Merja Lehtimäki vakuuttaa Martta-iltojen olevan matalan kynnyksen paikkoja, joissa tutustuu varmasti uusiin ihmisiin.

Ohjeita kastikkeen tekoon

Marttajärjestö juhlii sekin tänä vuonna, sillä mittarissa on 120 vuotta. Vuonna 1899 perustetun kansalaisjärjestön tehtävä on edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Tämän vuoden teema on Hyvä arki kuuluu kaikille.

Vaikka historia on pitkä, eivät perusasiat ole muuttuneet miksikään. Yhä edelleen neuvontaa annetaan säästäväiseen elämäntapaan ja arkipäivässä selviytymiseen liittyen.

”Kyllä meiltä kysellään säännöllisesti ohjeita ihan perusasioihin, kuten ruskean kastikkeen tekoon”, sanoo puheenjohtaja Lehtimäki.

Mutta millaisia ominaisuuksia Martta-toiminta vaatii? Pitääkö olla pullantuoksuinen kodinhengetär? Ei todellakaan.

Naiset korostavat jälleen yhdessä opettelemista.

”Missään tapauksessa ei saa ajatella, ettei voisi osallistua johonkin kun ei valmiiksi osaa.”