Tapaus Ikipihlaja Anne: Lisähenkilöstön rekrytoinnissa oli kyse avoimista työmarkkinoista

Kuvituskuva: Pixabay.

Aluehallintoviraston (AVI) Ikipihlaja Annen toimintaa koskevasta raportista on viime päivinä nostettu julkisuudessa esiin monenlaisia huomioita. Kummastusta on herättänyt raporttiin kirjattu maininta Työteekistä.

Pihlajalinnan laatujohtaja kertoi aluehallintovirastolle (AVI) henkilökunnan vaikeasta saatavuudesta. Samalla hän kertoi, että on rekrytoimassa henkilökuntaa niin sanotusta Työteekistä.

AVIsta todettiin, että Työteekki on pitkäaikaistyöttömien keskus. Sieltä henkilökuntaa ei voi ottaa, koska henkilöt ovat itsekin sosiaalipalvelujen piirissä. Se ei suoraan selviä, tarkoittiko laatujohtaja avustavaa hoivahenkilökuntaa, vaiko vain tukitöitä tekeviä henkilöitä. AVIn mukaan avustavan hoivahenkilökunnan pitää olla alalle koulutettua.

Sastamalan kaupungin työllisyyspalvelupäällikkö Tiina Leppäniemi tähdentää, että kyse oli avustavan henkilökunnan palkkauksesta avoimille työmarkkinoille.

”Kyllä. Marraskuun alussa tuli kysely, että olisiko meillä sopivia henkilöitä siivoukseen, pyykinpesuun ja avustavaan ruoanvalmistukseen. Kyseessä ei olisi ollut kuntouttava työtoiminta, vaan aivan oikea työ 1 780 euron kuukausipalkalla.”

Leppäniemi ei oikein sulata AVIn lausumaa raportissa.

”Meidän tehtävä on saada ihmiset töihin avoimille työmarkkinoille. Esitimme ketkä henkilöt olisivat näihin tukitöihin sopivia, mutta se ei johtanut mihinkään. Ilmeisesti on tullut jokin mutka matkaan, josta me emme tiedä mitään.”

Se, mitä AVIsta on rekrytointiin liittyen oikeasti kerrottu, on hämärän peitossa. Saattaa olla kyse siitä, että AVIn mukaan esimerkiksi yöhoitajan apuna ei saa olla alalle kouluttamaton henkilö, vaikka hän tekisi vain avustavia töitä esimerkiksi aamupalan tai päivän ruoan esivalmisteluja.

Tehostettu valvonta jatkuu

Ikipihlaja Annen toiminnan osittainen keskeyttämispäätös on yhä voimassa. Keskiviikkoon mennessä yksiköstä oli muuttanut pois ainakin vaaditut viisi asukasta, eli AVIn vaatimus on täytetty.

”Muuttajien joukossa on kaksi sastamalalaista”, kertoo Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki.

Hän tähdentää, että kaupunki jatkaa tehostettua valvontaa.

”Sairaanhoitaja on edelleen ohjaamassa yksikköä ja tekemässä havaintoja. Torstaina on tehty viimeksi tarkastus. Tehostettua valvontaa jatketaan niin pitkään, kunnes kaupunki ja AVI toteavat, että se voidaan lopettaa. Juuri nyt ei ole mitään hälyttävää tiedossa”, sanoo Tryyki.