Huittisten kaupunginvaltuustossa vääntöä veroista

Valtuustosalissa keskustelu kävi välillä kuumana, mutta välipalapöytään poliitikot istuivat sulassa sovussa.

Tulevan vuoden talousarvion nuijiminen vaati Huittisten kaupunginvaltuustolta maanantaina kahdeksan äänestyskierrosta ja yli kolme tuntia keskustelua.

Vääntö kunnallisveron korottamisesta päättyi lopulta tiukimmalla mahdollisella tavalla, kun veroprosentti päätettiin säilyttää ennallaan tasan 21 prosentissa äänin 14-13.

Kiinteistöveroissa enemmistö valtuutetuista oli korotusten kannalla.

Konkretiaa puheiden ympärille

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Laamanen (kesk) käynnisti verokeskustelun ihmettemällä, miksi tiukassa taloustilanteessa kunnallisveroa ei korotettaisi ja esittämällä, että kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaan alkuperäinen esitys 0,25 prosenttiyksikön korotuksesta hyväksytään.

”Mistä puuttuva raha otetaan, jos korotusta ei tehdä”, Aila Hänninen (sdp) kysyi esitystä kannattaessaan.

Tinja Tähtinen (kok) totesi, että veronkorotuksella kaupungin kassaan kilahtaisi noin 300 000 euroa, mikä on kerättävissä myös asioita tehostamalla ja uudella tavalla tekemällä.

Kaupunginhallituksen jäsen Joonas Immonen (kesk) penäsi konkretiaa uudistuspuheiden ympärille.

”Palveluleikkauksia digitalisaatiota, itsepalveluinvestointeja”, Tähtinen luetteli.

Mika Stenfors (kok) komppasi Tähtistä todeten, että kaupungin on tarkasteltava tiukasti, mitä palveluja jatkossa tarvitaan.

Myös Simo Riuttamäki (ps) oli sitä mieltä, että kaupungin tulee sopeuttaa menonsa vastaamaan tuloja.

”0,25 prosenttiyksikön nosto ei vielä paikkaa mitään, kun todellinen nostotarve on yli 3 prosenttia”, Hannu Haapasalo (kesk) laski.

Joni Immonen (sdp) koki keskustelussa déjá vun vuoden takaiseen.

”Mitä tehtiin vuoden aikana. Säästöjä saatiin, mutta alijäämä syveni. Taloutta voidaan helpottaa myymällä joku kiinteistö, mutta se on sen jälkeen myyty. Tarvitaan pitkäaikaisempia ratkaisuja”, hän painotti korotusta kannattaen.

Tero Hosike (kesk) muistutti, että vaikka veroja nyt nostettaisiin, niitä voidaan tulevaisuudessa myös laskea.

Mikko Kaunisto (vas) epäili talousvaikeuksien johtuvan yksityistämisestä.

”Siihen pitää puuttua, eikä verotukseen.”

Kaksi esitystä vastakkain

Kiinteistöveroissa kaupunginhallituksen esitys yleisen kiinteistöveroprosentin nostosta 1,07 prosenttiin ja vakituisen asuinrakennuksen nosto 0,50 prosenttiin muiden kiinteistöveroprosenttien pysyessä ennallaan, sai rinnalleen kaksi vaihtoehtoista esitystä.

Haapasalo esitti, että korotuksia ei tehdä, vaan prosentit säilytettään kuluvan vuoden tasolla. Tähtinen puolestaan olisi hyväksynyt hallituksen esityksen muutoin, mutta muiden asuinrakennusten eli niin sanotun mökkiveron hän olisi halunnut laskea maan keskiarvoon 1,17 prosenttiin.

Haapasalon ja Tähtisen esitysten asettuessa vastakkain Haapasalo sai taakseen kahdeksan valtuutettua ja Tähtinen 16. Kaksi äänesti tyhjää.

Lopullinen äänestys hallituksen ja Tähtisen esityksien välillä oli jälleen tiukin mahdollinen, mutta yhden äänen enemmistöllä valtuutetut päätyivät pitämään hallituksen esityksen ennallaan ja nostamaan yleistä ja vakituisten asuinrakennusten veroa.

Lisää valtuustosta keskiviikkona ilmestyvässä Alueviestissä.