”Nätti se on kuin mikä” – Vammalan torin joulukuusi aiempia vuosia pienempi

Latva saapi tähtösen. Vammalan torille pystytettiin torstaina joulupuu.

Sastamalassa Vammalan tori sai torstaina perinteisen joulukuusensa. Se on aiempien vuosien joulukuusia huomattavasti pienempi.

Kaupungin puistotyöntekijä Jaakko Huusko kertoo Tyrväänkadun varresta haetulla puulla olevan mittaa noin kymmenen metriä.

”Nätti se on kuin mikä, vaikka kaikkien aikojen pienin onkin. Tätä ennen pienin torin joulukuusista on ollut 14-metrinen”, Huusko sanoo.

Huuskon mukaan totuttua pienemmän kuusen valintaan ei ollut mitään erityisempää syytä.

”Olihan sitä mukavampi ja helpompi pystyttää. Vähemmän paineita siinä hommassa tänä vuonna.”

Pienempi joulupuu kestää tietysti isoa puuta paremmin tuulikuormaa.

”Puistokatu on melkoinen tuulitunneli. Jos myteri iskee, osuu se torille todella kovaa. Tämä kuusi istuu tukevammin paikoillaan kuin joku sellainen valtava, 20-metrinen roikale.”

Yli kolme vuosikymmentä kaupungin leivissä ollut Huusko huomauttaa, että kuusen kumoon kellahtaminen on silti todella harvinaista.

”Tämä oli minulle 27. joulukuusen pystytys, ja vuosien varrella kaksi kertaa puu on kallistunut ja kaksi kertaa kaatunut”, hän laskeskelee.

“Ja sen yhden kerran vika oli puussa, sen runko katkesi tyviosasta.”

Tähän mennessä suurin joulukuusi on Vammalan torilla ollut joskus 2000-luvun alkupuolella. Huusko muistelee, että Raholan päiväkodin pihasta tuotiin 25,5-metrinen kuusi.

“Se taisi olla sinä vuonna Suomen suurin joulukuusi. Ainakin Tampereella ja Turussa oli tuolloin matalammat kuuset.”

Aamupäivällä Huuskoa mietityttivät joulukuusen valot. Parina viime vuonna kuusta koristaneet valopallot kun saattavat olla pieneen kuuseen liian suuria.

“Iltapäivällä olemme asian suhteen viisaampia.”

Nätti on. Vammalan torin joulukuusi vuonna 2019.