Pohjoismaiden suurin pystyy savustamaan kalaa 10 miljoonaa kiloa vuodessa

Juhlavieraat ottivat vastaan kalatalousneuvos, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen (vas.), yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä ja varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen.

Kun Ulpu ja Veijo Hukkanen aloittivat kalansavustuksen 1975 pienessä piharakennuksessa, niin heillä oli näky kalansyönnin jatkuvasta kasvusta.

Vuosikymmenten uurastus läpi karikoidenkin on nostanut Kalaneuvos Oy:n Pohjoismaiden suurimmaksi kalansavustamoksi. Yritys pitää kiinni perinteistä ja kotipaikkana on edelleen Sastamala ja sen Stormin kylä.

Kalaneuvos katsoo  edelleen pitkälle tulevaisuuteen. Tiistaina pidettiin uuden kalansavustamon avajaiset. Sen myötä kalanjalostustehtaan kokonaispinta-ala kasvoi noin 11 000 neliömetriin.

Laajennus aloitettiin helmikuussa viime vuonna. Vanhan osan saneeraus valmistuu kevään 2020 aikana. Kokonaisinvestointi on 28 miljoonaa euroa.

Ulpu Hukkanen on miehensä Veijon kanssa taivaltanut pitkän matkan kalansavustuksen ja -jalostuksen kanssa.

Kirjaimellisesti perheyritys

Kalatalousneuvos, toimitusjohtaja Veijo Hukkasen puheesta juhlaväelle kuulsi läpi perheyrityksen ja perheen merkitys hänelle ja vaimolle.

”Vuonna 1988 teimme vajaan 2 000 neliön kalansavustamon tänne. Se oli silloin Suomen suurin. Sen jälkeen on tehty 15 laajennusta. Me Kalaneuvoksella toimimme pitkäjänteisesti, sillä olemme kirjaimellisesti perheyritys. Meidän kvartaalimme on 25 vuotta.”

Avajaisten juhlapuheen piti eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk). Hänen puheensa oli heti Veijo Hukkasen jälkeen.

”Nuo aplodit olivat sinulle Veijo, eivät minulle”, kevensi Vanhanen.

Vanhanen painotti perheyritysten merkitystä.

”Perheyrityksissä arvot ja omistajuus jatkuvat. Tosin sukupolvenvaihdokset listaamattomissa yrityksissä maksavat. Valtio ottaa viidenneksen. Onko valtiolla tähän oikeus”, kysyi Vanhanen.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kuunteli tarkoin Veijo Hukkasen puhetta ennen omaa juhlapuhettaan.

Lisävoimia kasvavaan tuotantoon

Kasvava tuotanto tarvitsee lisävoimia. Uusia työntekijöitä  on jo palkattu ja palkataan yhteensä kolmekymmentä.

Eikä ihme, sillä Kalaneuvos pystyy täydellä kapasiteetilla toimiessaan savustamaan 10 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa, 40 000 kiloa vuorokaudessa.

Uuden teknologian myötä kalojen fileointikapasiteetti reilusti kaksinkertaistuu. Vuorokausivauhti voi olla 70 000 kiloa ja vuosivauhti 12 miljoonaa kiloa.

Kalanjalostamo toimii kahdessa vuorossa kuutena päivänä viikossa.

Kalaneuvos Oy ja sen tytäryritys Martin Kala Oy, joka toimii Turussa ja Kaskisissa, työllistävät yhteensä 155 henkilöä. Kalaneuvoksen liikevaihto 2018 oli 78 miljoonaa euroa.

Uudet tilat ovat avaria ja valoisia.
Kaloja fileoidaan sekä koneellisesti että käsin. Automaattilinjoja on yksi, käsin fileoidaan kahdella linjalla.
Juhlavieraita uuden kalansavustamon henkilökunnan ruokalassa oli noin sata.
Ja tarjolla oli tietenkin erilaisia kalaherkkuja.

Kommentointi ei ole käytössä.