Robotti uusi Saskyn ja Vexven kihlat – “Yhteinen koneinvestointi turvaa työtä vastaavan koulutuksen”

Paavo Hakala ja Julius Salonen ohjasivat robottisolun toimintaa.

Vammalan ammattikoululla oli valtakunnallisena Teknologiatiistaina erityistä aihetta iloon. Oli aika juhlistaa koulutuksen ja yrityselämän toimivan yhteistyön uusinta hedelmää, lokakuussa opetuskäyttöön otettua robottisolua. SASKY koulutuskuntayhtymän ja Vexve Oy:n 200 000 euron arvoisella yhteishankinnalla on tärkeä rooli venttiilinosien valmistuksessa.

Toista vuotta koneistusta opiskelevilta Julius Saloselta ja Paavo Hakalalta robottisolun hallinnointi sujui jo näytöstyyliin.

Sorvattavat kappaleet ovat melko painavia. Työ on uuden robotin myötä kevyempää, sillä se nostaa metallimötikän sorviin, joka sekin on oppilaitoksen ja Vexven yhteishankinta muutaman vuoden takaa.

”Pitkäaikainen yhteistyömme on taannut meille osaavaa työvoimaa, sillä Vexvellä on käytössä samankaltaiset koneet. Uuden robotin myötä uusimme kihlat”, totesi Vexven toimitusjohtaja Jussi Vanhanen.

Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti korosti ajanmukaista ja työelämän vaatimuksia vastaavan oppimisen mahdollisuuksia. Saskyn koneistuslinjalla ei tarvitse tehdä pelkkiä harjoituskappaleita, vaan oikeita töitä, myyntiin meneviä tuotteita.

Alihankinta ja yhteistyö Vexven kanssa on taannut monille opiskelijoille harjoittelupaikan sekä kesätöitä, moni on opintojen päätyttyä työllistynyt venttiilivalmistajalle vakituisesti.

”Robotiikan vaikutuksesta työ muuttaa muotoaan, mutta työvoimaa tarvitaan silti aina”, Vanhanen komppasi.

Ei robottikaan kaikkea tee. Käsivoimaa tarvitaan työstettävän materiaalin tuomisessa robotin ulottuville. Julius Salonen ja Paavo Hakala hommissa.

Lahti ja Vanhanen näkevät oppilaitosten ja yritysten yhteistyön tärkeänä myös teknologia-alan vetovoimaisuuden kannalta. Lahti myöntää, että ilman Vexveä koneinvestointien tekeminen olisi vaikeaa.

”Uudet ideat ja laitteet motivoivat opettajia ja sitä kautta opiskelijoita. Se on opetuksen ja oppimisen kannalta avainasemassa”, hän korosti.

Syksyllä ammattikoulun koneistuslinjan oppilaspaikat täyttyivät vuosien tauon jälkeen kaikki. 20 opiskelijan joukossa ei tosin nytkään ollut yhtään tyttöä.

”Se on harmi, sillä alana tämä sopii hyvin kaikille. Ehkä ihmisillä on vääriä mielikuvia. Työt ovat muuttuneet kovasti niistä ajoista, kun vaari valimolla hommia paiski”, Vanhanen mietti.

Paavo Hakala varmistaa mittaamalla, että sorvatun kappaleen halkaisija on sallitun rajoissa.