“Monet itkut on itketty ja naurut naurettu” – Vammalan aluesairaalan kahvio juhli 50-vuotista taivaltaan

Aluesairaalan kahvion omistavat Sastamalan Sydänyhdistys ja SPR:n Vammalan osasto puoliksi. Kahvion emäntä Nina Kömi tarjoili juhlakahvit Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Tapiolle ja SPR:n Vammalan osaston varapuheenjohtaja Leena Heinolle.

Asiakkaat ovat kahvilatyön suola, sanoo Nina Kömi. Hän tietää mistä puhuu, sillä takana on kymmenen vuotta Vammalan aluesairaalan kahvion emännöintiä.

“Monista vakituisista asiakkaista on tullut läheisiä. Yhdessä on itketty monet itkut ja naurettu monet naurut”, herkistyi Kömi torstaina, kun Tays Sastamalan aulaan oli katettu kakkukahvit. Niillä juhlistettiin jo 50 vuotta jatkunutta kahviotoimintaa.

Paikalla oli useampi entinen työntekijä, kuten ennen Kömiä kahvilan emäntänä työskennellyt Kirsti Välimäki. Hän ei ainakaan tunnustanut, että ilmassa olisi ollut haikeutta.

“Olen ollut eläkkeellä jo kymmenen vuotta, joten enää en tänne kaipaa. Ensimmäinen vuosi oli kyllä haastava”, Välimäki tuumasi tarjoilun lomasta.

Kyllikki Aro oli Vammalan aluesairaalan kahvion ensimmäinen emäntä. Hän palveli asiakkaita 1969-1989.

Juhlakahveille ehti myös ensimmäinen emäntä, Kyllikki Aro, joka luotsasi kahviota sen perustamisvuodesta 1969 aina vuoteen 1989 saakka.

“Tässä on lopetuspäivämäärä”, Aro esitteli kaulassaan roikkuvaa kultaista sydänkorua. “Sain tämän, kun jäin eläkkeelle.”

Aron mukaan kahvilatoiminta on kokenut vuosikymmenten saatossa melkoisen myllerryksen.

“On tämä muuttunut kuin yö ja päivä. Alkuun asiakkaat tulivat tänne pöytiin istumaan omien eväidensä kanssa ja myynti oli pientä. Silloin tarjolla oli pullaa ja voileipiä”, hän muisteli.

Aron aikana kahvion valikoima laajentui kukilla. Hän kertoi olleensa alkuun empiväinen uusien tuotteiden suhteen.

“Sanoin, etten minä ole ikinä kukkia hoitanut, mutta kyllä siitä sitten selvittiin.”

Juhlapäivänä kukitettiin entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Nina Kömin kanssa kuvassa yli 10 vuotta kahviossa työskennellyt Terhi Raikunen (keskellä) sekä Kömin edeltäjä, yli 30 vuotta asiakkaita palvellut edellinen emäntä Kirsti Välimäki.

Kukkien myynti lopetettiin viime vuodenvaihteessa sen käytyä kannattamattomaksi. Pääpaino kahvion tuotteissa on erilaisissa suolaisissa ja makeissa syötävissä, mutta lisäksi kaupan on muun muassa kortteja ja lehtiä. Ovatpa pienet potilaat napanneet hyllystä toimenpiteiden jälkeen itselleen pehmoleluja rohkeuspalkinnoiksi.

“Kahviolla ei siis ole merkitystä pelkästään taloudellisesti, vaan myös hyvän olon tuojana ja lohtupaikkana”, huomautti Veli-Matti Tapio torstaina.

Tapio on Sastamalan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys omistaa vuodesta 1969 potilaita, vierailijoita ja sairaalan henkilökuntaa palvelleen kahvion puoliksi SPR:n Vammalan osaston kanssa.

Kahvilan tuottama voitto käytetään tasan kummankin yhdistyksen hyväksi.

“Voitto käytetään erilaisiin avustustarkoituksiin. Kyse on merkittävästä summasta meidän työhömme”, totesivat Tapio ja SPR:n Vammalan osaston varapuheenjohtaja Leena Heino.

Vaikka sairaalakampus tunnetaankin nykyään nimellä Tays Sastamala, ei kahvion nimeä ole nähty tarpeelliseksi vaihtaa.

“Kaikki tietävät mistä puhutaan, kun puhutaan sairaalan kahvilasta”, Tapio tuumasi.

Nina Kömin lisäksi kahviossa työskentelee tällä haavaa kolme vakituista kahvilatyöntekijää.

Juhlapäivän herkkuja.