Runsaista sateista harmia jätevedenpuhdistamoille – Huittisissa turvauduttu ohijuoksutuksiin

Kokemäenjoki, jää, vesi

Runsaat sateet ovat nostaneet virtaamia ja vedenkorkeuksia reippaasti. Sään pakastuminen helpottaa tilannetta.

Märkään maahan on marraskuussa satanut lähes sata millimetriä vettä. Viime päivien sademäärä on ollut 30-40 millimetriä. Virtaamat ovat monin paikoin nousseet keskimääräisten tulvahuippujen tuntumaan ja kuluvan syksyn ennätyslukemiin.

Sateet ovat huuhtoneet vesistöihin paljon ravinteita. ELY-keskuksen mukaan jätevedenpuhdistamot ovat myös olleet vaikeuksissa runsaiden vesimäärien kanssa. Esimerkiksi Huittisissa on jouduttu turvautumaan ohijuoksutuksiin.

Kokemäenjoen virtaaman ennustetaan lähipäivinä nousevan lähelle 600:tta kuutiota sekunnissa. Hyydetulvariskit kasvavat, jos sääolosuhteet jatkuvat pakkasjakson jälkeen leutoina ja vetisinä. Järviin olisi tärkeätä saada mahdollisimman paljon säännöstelyvaraa jäädytysjuoksutuksia varten, kun jokiveden lämpötila on vielä pari astetta plussan puolella.