Huittislaisen Johanna Aallon perhe avaa ovensa tuntemattomalle jouluvieraalle

Aallon kodissa sali otetaan käyttöön lähinnä jouluna, kun väkeä on paljon. Kotitontut asustavat sohvannurkassa ympäri vuoden.

Marraskuun alussa huittislainen Johanna Aalto julkaisi Facebookissa Huittisten ilmoitustaululla tekstin:

Joulu lähestyy kovaa vauhtia. Onko sinulla, ystävälläsi, sukulaisellasi tulossa yksinäinen joulu? Onko muuten sellainen tilanne, että ei jostain syystä saa tai pysty joulua järjestämään? Meillä olisi aattona tilaa ja halua kutsua joku meille joulun viettoon. Laita viestiä, jos tunnet että tämä olis sulle.”

Tekstin vastaanotto sai Aallon häkeltymään, muutamassa tunnissa ilmoitus keräsi yli 200 tykkäystä ja hurjan määrän kannustavia kommentteja. Ideaa ja rohkeutta kehuttiin vuolaasti.

Mistä idea sai alkunsa?

”Meillä on ollut jo monena vuonna tapana käyttää joulukorttirahat niin, että olemme tehneet jouluruoat jollekin toiselle perheelle tai useammalle. Tämä oli vähän uudenlainen tapa tehdä hyvää”, Aalto kertoo.

Vielä jouluvieras ei ole ilmoittautunut, mutta Aalto toivoo, että aattona ruokapöydän ääressä istuu uusi tuttavuus, tai vaikka pari.

”Voihan se olla myös perhe tai kaksi toisilleen vierasta ihmistä. En ole rajannut sitä mielessäni millään tavalla, vaan katsotaan, kuka olisi tulossa. Ruokapöydän ääressä on tilaa hänelle tai heille, jotka sitä tarvitsevat.”

Aalto tietää, että elämässä tilanteet muuttuvat nopeasti ja joskus joulua ei ole mahdollisuus tehdä itse.

”Siinä tapauksessa siitä voi tulla nauttimaan meille.”

Tavaran sijaan aikaa toisille

Aalto on huomannut joulun muuttuneen viime vuosina aina vain materialistisempaan suuntaan. Naisen haaveena onkin palauttaa juhlaan alkuperäistä ajatusta toisten huomioimisesta.

”Itse toivon, että jouluna ei laskettaisi pakettien määrää, vaan annettaisiin tavaran sijaan omaa aikaa toisille. Normiarjessa ehtii viettää vain vähän aikaa sukulaisten kanssa, joten joulun on hyvä olla sellainen hetki, että ennättää olla yhdessä.”

Aallon kotona jouluvieraalle on tarjolla tavallinen perhejoulu.

”Rauhallista oleilua, yhdessä vietettyä aikaa ja tietenkin hyvää ruokaa.”

Onpa Joulupukkikin lupautunut poikkeamaan Aalloilla aattona.

”Jouluvieras voi viettää kanssamme sen osan joulusta, mikä hänelle tuntuu sopivalta. Asumme vanhassa, isossa talossa, vähän keskustan ulkopuolella, joten tilaa kyllä riittää ja tarvittaessa myös kyyti järjestyy”, Aalto lupaa.

“Kuulumisten kysyminen on täysin ilmaista”

Jouluna kenenkään ei pitäisi olla yksin, ellei sitä itse halua. Aalto pohtii, että samalla tavalla pitäisi kuitenkin ajatella ympäri vuoden.

”Miksi sitä ei voisi viedä leipomiaan pullia naapuriin myös jonain ihan tavallisena torstaina.”

Se, että antaa toiselle pientä hyvää, ei edes useimmiten ole itseltä millään tavalla pois.

”Kuulumisten kysyminen on täysin ilmaista. Joskus pienellä eleellä voi olla toiselle ihmiselle suuri merkitys”, hän tietää.

Ja vaikka Aallon perheessä perinteisten suklaarasioiden vaihtamisesta onkin haluttu luopua, voi juuri sen suklaarasian saaminen olla jollekin toiselle tärkeä asia.

”Tärkeintä on, että kaikkia muistetaan, tavalla ei ole merkitystä.”

Voisitko sinä olla Aaltojen jouluvieras? Yhteystiedot saat Alueviestin toimituksesta.