Saksitut: Aika paljon harmeja kertynyt Sastamalan päättäjien harteille

Vanhustenhoiva, terveyskeskuksen lääkärijonot, väestöennuste, kuntouttava työtoiminta ja isohko lista mahdollisia rakennus- tai korjausinvestointeja. Siinä alkuun niitä harmeja, joita on kertynyt Sastamalan päättäjien ja virkaihmisten harteille. Ja onpa pienenä murheena vielä sekin, että talouden ennustettavuus on jokseenkin hankalaa.

Tuo paketti teettää paljon työtä ja tuottaa todennäköisesti jonkin verran ennenaikaisia harmaita hiuksiakin. Osa harmeista liittyy siihen, kuinka lakeja tulkitaan. Näin ainakin sen kuntouttavan työtoiminnan osalta voi ounastella. Asia ei liene kovin mustavalkoinen, vaikka siitä niinkin kerrotaan. Ehkä lainsäätäjän pitäisi tarkentaa asioita, jotta kunnissa osattaisiin varmuudella toimia oikein.

Vanhusten hoivatyö ja lääkärijonot poistuvat viimeistään silloin, kun maan hallitus saa kokoon, jälleen kerran, suuren sote-uudistuksen. Parannuksia on luvattu niin paljon, että pian kunnat voivat huokaista helpotuksesta.

Talouden puolella onkin sitten kiikkerämpää. Tulojättejä on kaksi: verotulot ja valtionavut. Viimeksi mainittuun Sastamala ei juurikaan voi vaikuttaa. Veroruuviin voi vaikuttaa, mutta korotukset eivät lisää veto- ja pitovoimaa.

Investointipuoleen Sastamala voi myös vaikuttaa. Rahanreikiä voidaan ajoittaa pitkälle aikavälille, jättää jotakin vallan tekemättä. Se on tietenkin jälleen huono ratkaisu sen veto- ja pitovoiman puolesta. Valtion liikuntaneuvosto on vähäisesti avittamassa esimerkiksi uimahallia. On varauduttu siihen, että Sastamalalle annetaan 800 000 euroa apua vuonna 2021. Tämä tietenkin vaati sen, että kaupunki tekee lopulliset ratkaisut hallin osalta, ja vielä myönteiset.

Ja vielä kiitokset niille, joille ne kuuluvat. Tyrvään kaksitornisen kirkon risteystä Kirkkokadun ja Vammaskosken sillalta tulevan väylän kohdalla on ehostettu. Vaikka risteys on yhä hieman monimutkainen, niin nyt se on avara. Näkyvyyttä on kaikkiin suuntiin ja liikennemerkit näkyvät hyvin. Siistit kiveykset ovat myös mallikkaita. Hyvä juttu.

  • avatar mikkonieminen

    “Näin ainakin sen kuntouttavan työtoiminnan osalta voi ounastella. Asia ei liene kovin mustavalkoinen, vaikka siitä niinkin kerrotaan. Ehkä lainsäätäjän pitäisi tarkentaa asioita, jotta kunnissa osattaisiin varmuudella toimia oikein.”

    Ei voi olla niin tyhmää ihmistä etteikö osaisi kysyä jos on epäselvää? Tässäkin vanha sanonta “Ei kysyvä tieltä eksy” olisi ollut paikallaan eikä vain lähteä sooloilemaan “mutu”-tuntumalla

Kommentointi ei ole käytössä.