Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa: Järvien ja lampien jäät eivät vielä kestä

Kuvituskuva Pixabay.

Viime päivien pakkaset jäädyttivät jo useita pieniä järviä ja lampia. Nyt sää on lauhtunut ja jatkuu edelleen yhtä leutona. Pelastusviranomaisten viesti ihmisille onkin: varokaa heikkoja jäitä, sillä jäillä ei ole vielä turvallista liikkua.

Lapset menevät usein uteliaisuuttaan järven jäälle tai he seuraavat vanhempien ihmisten esimerkkiä. Pelastuslaitos vetoaa vanhempiin, etteivät nämä antaisi lapsilleen huonoa esimerkkiä menemällä heikoille jäille.

“Kertokaa lapsille jäiden vaarallisuudesta. Vesi on armoton elementti, jäinen vesi vielä armottomampi. Joka vuosi joku aina erehtyy lähtemään kokeilemaan onneaan liian aikaisin”, Pirkanmaan pelastuslaitos huomauttaa tiedotteessaan. 

Myös lemmikkieläimet on syytä pitää kaukana vesistöistä.

Jäillä liikuttaessa ei olla koskaan liian varovaisia

 Asiantuntijoiden mukaan syksyinen, kunnon pakkasella syntynyt teräsjää kantaa kävelijän viisisenttisenä, mutta turvalliseen liikkumiseen jäällä tarvitaan vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Jos esimerkiksi rannassa on viisi senttiä paksu jää, sadan metrin päässä ei välttämättä enää ole.

Kotipaikkakunnallaan ihmiset usein tietävät vaaranpaikat, jotka liittyvät vesistöihin. Virtausolosuhteet voivat pitää jäät heikkoina monesta paikkaa läpi talven. On aina selvitettävä, mistä voi hiihtää tai kävellä tai ajaa moottorikelkalla. Valkoinenkin hanki järvellä tai joella voi pettää.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan on vaikea antaa selkeitä ohjeita, koska jäälle voi mennä turvallisesti.

“Voidaan puhua jään vahvuudesta, mikä kantaa ihmisen, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jää on kantavaa vasta pitkän pakkasjakson jälkeen.”

Jos jää pettää:

– säilytä maltti ja toimi harkiten

– huuda heti apua

– käänny siihen suuntaan mistä olit tulossa

– riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy

– kohota itsesi potkimalla vaaka-asentoon ja ponnista jään päälle.

 Jos huomaat jonkun pudonneen jäihin, niin voit auttaa tekemällä nopeasti hätäilmoituksen numeroon 112. Uhria pitää kannustaa pysymään pinnalla. Tämän jälkeen voidaan käyttää mahdollisia apuvälineitä, joihin pelastettava voi tarttua. Näitä voivat olla esimerkiksi oma vaatekappale, riuku tai köysi.

Auttajan pitää aina varmistaa oma turvallisuutensa. Onnettomuuspaikkaa pitää lähestyä ryömimällä kestävän jään suunnasta. Jos uhri saadaan ylös, on huomioitava, että voimakkaasti alilämpöistä ihmistä on liikuteltava varovasti eikä tätä myöskään saa lämmittää aktiivisesti.

On mahdollista, että avannosta ei pääse nousemaan ylös, eikä pelastaja pääse lähelle uhria. Tällöin on tärkeää, että avannossa liikkuisi mahdollisimman vähän ja rauhallisesti odottaen lisäavun, kuten pelastushenkilöstön saapumista.