Satosen terveiset eduskunnasta: “Pääministeri vaihtuu, ongelmat jäävät”

Eduskunnassa on takana erikoisin viikko minun 17 vuoden edustajaurani aikana. Tämän edelle ei pääse edes vuosi 2003, jolloin demarit vaihtoivat paperilapulla keskustapääministerin. Silloin sentään Anneli Jäätteenmäki laitettiin kerralla sivuun, nyt hallitustunnusteluja vetää sama mies, Antti Rinne, joka joutui tiistaina viemään hallituksensa eronpyynnön. Keskusta oli vielä tiistaina hyvin jämäkkänä Rinteen suhteen, mutta keskiviikosta alkaen alkoi jälleen kelvata kaikki, mitä SDP ehdottaa.

Rinteen viiden puolueen hallituksen puolivuotinen on ollut kaikkea muuta kuin menestystarina. SDP nousi valtaan vaalilupauksilla, joista vain pieni osa on pystytty toteuttamaan. Loput painuvat historiaan Antti Rinteen mukana ja taloudellisten realiteettien edessä. Maan talous on hiipumassa, kuntatalous historiallisen huonossa jamassa, 100000 ihmistä joulukuun aikana lakossa tai työsulussa ja EU puheenjohtajuuskauden tavoitteet jäivät saavuttamatta. Työllisyys on vielä kannatellut, mutta sekin on heikentynyt nopeasti Pirkanmaalla.

Hallituksen talouspolitiikkaan ovat kiinnittäneet huomiota sekä suomalaiset, että kansainväliset ekonomistit. Viimeksi EU laittoi Suomen tarkkailuluokalle. Menot toteutetaan etupainotteisesti, mutta tulot ovat toivon varassa. Talouden tasapaino on laskettu työllisyyden kasvun varaan, mutta kaikki nopeasti työllisyyttä parantavat keinot puuttuvat hallitusohjelmasta. Pikemminkin on keskitytty torjumaan vaikuttavia keinoja, kuten esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista.

Uusi pääministeri Sanna Marin on osaava, kyvykäs ja ikäisekseen varsin kokenut poliitikko. Todennäköisesti hän osaa Antti Rinnettä paremmin myös pysyä pääministerin tontilla ja sekaantua vähemmän esimerkiksi työmarkkinakysymyksiin. Siitä huolimatta hallitukselle ei voi ennustaa pitkää ikää. Perusongelma ei poistu pääministeriä vaihtamalla. Hallitukselta puuttuu käsitys yhteisestä tilannekuvasta ja Suomen suunnasta.

Sipilän hallituksen aikaan Keskusta ajoi voimakkaasti ”Suomi kuntoon”- linjaa, jossa työllisyyden edistäminen ja talouden tasapainottaminen oli kaiken keskiössä. Samanhenkiset Kokoomus ja Siniset tukivat tätä peruslinjaa ja tulosta tuli. Uusia työpaikkoja syntyi vaalikauden aikana 140000 ja Suomen julkista taloutta nostettiin suosta ylös.

Nyt vaalitappion kärsinyt Keskusta on mukana vihervasemmistohallituksessa, jonka talouspoliittinen linja on päinvastainen Sipilän hallituksen linjan kanssa. Toki Keskusta onnistui hallitusneuvotteluissa estämään esimerkiksi yritysveron korotukset, mutta se ei muuta isoa kuvaa. Nykyinen hallitus keskittyy kakun jakamiseen kakun leipomisen sijasta.

Keskustan kansanedustajat ovat sitkeästi yrittäneet selittää, että Rinteen hallituksen talouslinja on kestävä. Rinteen erottaminen on ensimmäinen osoitus siitä, että usko alkaa hiipua jo Keskustan eduskuntaryhmässäkin. Gallupeista voi päätellä, että luottoa vihervasemmistohallitukseen ei ole Kepun tupailloissakaan. Juuri nyt Keskustasta valuu äänestäjiä kaikkiin oikeistopuolueisiin. On vain ajan kysymys, koska Keskustan johto ymmärtää, että puolue on nyt väärässä hallituksessa mukana. Mitä nopeammin sen ymmärtävät, sitä parempi isänmaalle.