“Hyvällä hoidolla on hintansa” – Tehyn Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosastolla ulosmarssi

Tays Sastamala, Vammalan aluesairaala
Tays Sastamala.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston päätös jättää ensi vuoden budjetti 35 miljoonaa euroa alijäämäiseksi on väärä ja hätiköity. Tehyn Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosasto 366 vaatii päätöksen uudelleenarviointia, ja marssii torstaina ulos työpaikoiltaan. 

Säästöpäätös ei tue sairaanhoitopiirin strategiaa hyvästä hoidosta. Päätös vaikuttaa sairaalan toimintaedellytyksiin, potilaiden hoitoon, tutkimukseen ja kehittämiseen. Päätöksestä kärsivät ennen kaikkea potilaat ja kuntalaiset.

“Päätös ruuhkauttaa päivystyksen ja hidastaa hoidon saantia myös kiireellisissä tapauksissa”, sanoo ammattiosaston puheenjohtaja, sastamalalainen Leena Saarela.

PSHP:ssa on käyty juuri laajat yhteistoimintaneuvottelut, joiden jälkeen on muun muassa vähennetty määräaikaisuuksia.  Hintoja on alennettu kahtena vuotena kuntien talouden helpottamiseksi, ja taseeseen kertynyt ylijäämä on palautettu kuntiin niiden vaatimuksesta.

“Kuntapäättäjien käsitys erikoissairaanhoidon todellisesta hintatasosta on hämärtynyt.”

Epärealistiset talousarviot ovat johtaneet kiristyneeseen ilmapiiriin. PSHP:n henkilökunta on työskennellyt jo vuosia kovan paineen ja kuormituksen alla, joten henkilöstöstä ei voida enää leikata.  

“Hoitavien käsien vähentäminen johtaa väistämättä hoidon laadun heikkenemiseen, hoitoon pääsyn viivästymiseen ja jonojen kasvamiseen.”

Ulosmarssin takia ei keskeytetä toimintoja, jotka akuutisti varmistavat potilaiden henkeä tai turvallisuutta.  

Ulosmarssi tapahtuu torstaina 19. joulukuuta kello 14 Tays kampuksen lisäksi sairaaloissa Hatanpäällä, Pitkäniemessä, Valkeakoskella ja Sastamalassa.