Pirkanmaan sairaanhoitopiiri perkaa kaikki toimialat – Onko Sastamalassa syytä huoleen?

Tehyläiset valmistautuivat mielenilmaukseen 19. joulukuuta Tays Sastamalassa. Säästöt huolettavat. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensi vuoden talousarvio on 35 miljoonaa euroa miinuksella. Kunnat saivat tiedon tulevasta jo alkukesästä, mutta siihen ei erityisemmin heti reagoitu. Kunnat eivät Tampere etunenässä halunneet maksaa lisärahaa, joten piiri valmistelee ensi keväänä sopeuttamisohjelmaa useammalle vuodelle.

Sairaanhoitopiirin valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jari Andersson (kok) Sastamalasta uskoo, että säästöt löytyvät ilman jyrkkiä toimenpiteitä.

”Hallitus on linjannut, että hoidosta ei tingitä. Ensisijaisesti säästöjä etsitään toimintoja tehostamalla. Kaikki toimialat perataan tarkasti”, sanoo Andersson.

Varapuheenjohtaja toteaa, että noin miljardin euron liikevaihdosta on löydettävissä vaaditut tasapainotuseurot.

”Uskon, että selvitään ilman irtisanomisia, tai muita jyrkkiä toimenpiteitä.”

Andersson tosin huomauttaa, että hoitoeettistä pohdintaa varmasti jonkin verran käydään.

”Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että missä vaiheessa lopetetaan kalliit syöpähoidot ja siirrytään saattohoitovaiheeseen, jos tilanne on niin vakava.”

Kaikkien toimialojen tiheällä kammalla tutkiminen tuo Sastamalaan pienen pelon TAYS Sastamalan sairaalan kohtalosta. Siitäkin huolimatta, että sairaalan on tuotu uusia toimintoja menetettyjen tilalle.

”Etenkin mietin, mikä on vuodeosastopaikkojen kohtalo. Vähenevätkö ne yhä”, miettii Andersson.

Koko sairaalan lopettaminen säästötalkoissa tuskin tulee kysymykseen. Sellaisesta ei Anderssonin mukaan ole keskusteltu.

”On kuitenkin tervettä viisautta jo etukäteen tuoda esiin sairaalan tärkeätä merkitystä seudulle. Eli niin virka- kuin luottamushenkilöittenkin on edelleen oltava valveilla ja huolehdittava edunvalvonnasta.”

Poimintoja