Susi sekoitti peurajahdin Stormissa – ”Osa reviiristä Sastamalassa”

Kuvituskuva ei liity tapaukseen.

Stormin metsästysseuran organisoima peurajahti sai eilen torstaina yllättävän käänteen, kun sastamalalaisen Kari Knuutin mäyräkoirat innostuivat suden jäljille.

Levon metsästysseuraa edustava Knuutti kertoo porukan kokoontuneen jahtiin aamulla yhdeksän maissa.

Knuutti oli kahden mäyräkoiransa kanssa Ritavuorentien ja Kärmeenmaan välimaastossa Leipäsuon metsäautotien reunassa. Nuorempi koirista meni kuusikon reunaan ja palasi auton viereen ulisemaan, vanhempi jäi innokkaasti haistelemaan jälkiä kuusikkoon.

”Katsoin, että siinä oli hirven jälkien lisäksi ilveksen ja mahdollisesti suden jälkiä. Innokkaasti koirat lähtivät jäljelle ja jotain ajamaan”, Knuutti kertoo.

Noin puolen tunnin ajon jälkeen saatiin jäljestyksen kohde näköpiiriin.

”Kyllä se oli susi. Ja se oli passirinkimme sisäpuolella, joten päätimme viheltää pelin poikki ja vaihtaa maisemaa, ettei koirille tapahdu mitään. Jos susi olisi mennyt ringistä läpi, olisimme voineet koittaa karkottaa sitä kauemmas ampumalla ilmaan, mutta nyt oli parasta vain perääntyä”, Knuutti kertaa.

Paikalla oli myös Stormin metsästysseuran Kari Kaaja.

”Hurjia nuo mäyräkoirat, kun lähtevät suttakin ajamaan”, hän naurahtaa.

”Katselin sitä hukkaa 50 metrin päästä kiväärin kiikarin läpi. Oli sen verran iso, että lienee uros kyseessä. Lähin talo oli 300 metrin päässä, että ei hirveän arka yksilö ole kyseessä”, hän miettii.

Kaajan mukaan alueelta on löytynyt petoeläimen syömiä peuran raatoja, joten on hyvin mahdollista, että susi on alueen pysyvämpi asukas, eikä vain ohikulkumatkalla.

”Hirviä, kauriita ja peuroja on nyt runsaasti, joten syötävää sillä riittää”, Kaaja toteaa.

Yksinäinen susi poikkeilee Stormissa

Suurpetoyhdysmies Kari Kumpulainen kertoo vahvistaneensa eilisen susihavainnon jäljen perusteella. Kumpulaisen mukaan yksin liikkuvasta sudesta on tehty Stormissa useampia havaintoja parin viime vuoden aikana.

”Tietenkään ihan satavarma ei voi olla, ovatko kaikki havainnot samasta yksilöstä, mutta hyvin todennäköistä se on.”

Kumpulaisen mukaan havaintoja on tehty valtatien molemmin puolin, niin Stormista kuin Ellivuoren suunnaltakin. Hän muistuttaa, että suden reviiri on iso, joten se vain poikkeaa Sastamalan puolella.

”Sellaisia havaintoja on, että se Tampereen suunnasta aina välillä tänne ilmaantuisi. Havaintoja on kuitenkin tehty harvakseltaan, noin kerran kuussa, mikä viittaa siihen, ettei se Stormissa tai Ellivuoren liepeillä aina majaile.”

Kumpulainen toteaa, että alueella on toki asutusta, mutta ainakaan toistaiseksi ihmisten pihoista ei ole yhtäkään tassunjälkeä löytynyt. Myöskään kotieläinvahinkoja ei ole raportoitu.

”Vaikuttaisi siltä, että kyseessä on normaali ja varovainen villieläin, joka pyrkii väistämään ihmistä. Se on hyvä merkki.”

Susihavaintoja on tärkeää kirjata ylös, jotta eläimen reviirin ja käyttäytymisen mahdollisista muutoksista saadaan luotettavaa tietoa.

”Jos epäilee nähneensä suden tai löytää mahdollisia suden jälkiä – varsinkin pihapiiristä, kannattaa ottaa yhteyttä metsästysseuraan tai suoraan suurpetoyhdysmieheen”, hän sanoo.