Hallitus vastaan oppositio – Ohjelmassa paljon hyvää, mutta riittävätkö konstit?

Kansanedustajat Arto Satonen (vas.) ja Ilmari Nurminen ovat valtakunnan politiikassa monissa asioissa eri mieltä, mutta Sastamalan kehittämisen osalta he ovat yhtä mieltä.

Postin yritys pudottaa pakettipuolen ihmisten palkkoja kaatoi maan hallituksen puolen vuoden elossa olon jälkeen. Keskustan epäluottamus Antti Rinnettä (sd) kohtaan käänsi vaakakupin Rinteen eroon. Myös opposition välikysymys vaikutti, vaikka sitä ei eduskunnassa käsitelty.

Sastamalalainen kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd) myöntää, että syksyn kuvio näyttäytyi kansalle varmasti sekavana.

”Tuskin edes tiedämme kaikkea, mitä hallituksen eroon liittyy. Se kiteytyi Postin jupakkaan, mutta ehkä taustalla on pitempäänkin kytenyt keskustan taholta epäluottamusta. Rinne katsoi, että hallitusohjelman toteuttaminen on tärkeää, joten hän erosi ja uusi hallitus rakentui vanhalle pohjalle ja vanhalle ohjelmalle. Ja tärkeintä oli, että postilaisten palkkoja ei alennettu.”

Sastamalan toinen kansanedustaja, kokoomuksen Arto Satonen kokee syksyn poliittiset mutkat kummallisiksi.

”Kyllä omistajaohjauksessa jotakin meni pieleen. Omistaja voi tehdä suuria linjauksia, mutta työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin ei pidä puuttua. Kyllä Rinteen eroon vaikutti suuresti tehty välikysymys. Hallitus ei saanut aikaan yhteistä vastausta. Rinne ei halunnut päästää asiaa eduskunnan äänestykseen saakka.”

Ennen Rinteen eroa erosi omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd).

Kummallinen kuvio vai kunnianpalautus?

Koukerot eivät jäänet hallituksen eroon. Sen jälkeen rukattiin uusi hallitus ja Paatero nimitettiin takaisin valtioneuvostoon kuntaministeriksi. Lisäksi Antti Rinne valittiin eduskunnan toiseksi varapuheenjohtajaksi.

”Hieman kummallinen kuvio. Siksi emme äänestäneet Rinnettä varapuhemieheksi. Kuinka voidaan ajatella, että keskustan luottamus palautui näinkin pian. Arvelen, että hallituksella on paljon töitä, jotta asiat menevät juoheasti”, miettii Satonen.

Nurminen näkee kokonaisuuden hieman toisin.

”Minusta epäluottamus ei kohdistunut Rinteeseen henkilönä vaan hänen toimiinsa pääministerinä. Postin omistajaohjauksesta emme varmaankaan tiedä kaikkea siitä, mitä kukin teki. Paateron nimitys kuntaministeriksi oli minusta kunnianpalautus hänelle. Keskustan kanssa olemme jo tehneet paljon töitä luottamuksen eteen, ja työ jatkuu.”

Paljon hyvää, mutta mistä rahat?

Uuden ja sitä edellisen hallituksen hallitusohjelmaa on kunnianhimoinen. Ohjelma lupaa paljon hyvää, leikkauksia tai verojen korotuksia tuskin lainkaan. Kaikki perustuu 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen 2023 ja siihen, että valtion talous on tasapainossa samaan aikaan.

Satonen suhtautuu tavoitteiden täyttymiseen epäillen.

”Esimerkiksi työllisyyden osalta on paljon tavoitteita ja toiveita, mutta keinoja ei ole esitetty. Talouden osalta mittarit eivät lupaa hyvää, sillä ennustettu kasvu on jäämässä melko pieneksi.”

Nurminen luottaa hallitusohjelmaan.

”Työryhmät etsivät keinoja työllisyysasteen nostoon. Ryhmissä on erilaisia mielipiteitä, mutta uskon, että keinovalikoima löytyy. Kasvu tuo 30 000 työpaikkaa ja uudet keinot lisää.”

Nurminen toteaa, että Rinteen hallitus kerkisi vasta valmistelemaan hallitusohjelman toteuttamista.

”Nyt vasta pääsemme toteuttamisvaiheeseen. Jo nyt vuoden alussa 600 000 pientä eläkettä saavaa ihmistä saa lisää rahaa ja aktiivimalli poistui työllisyyden hoidon valikoimasta.”

Satonen myöntää, että hallitusohjelmassa on paljon hyviä asioita. Mutta kestääkö hallitus, jos esimerkiksi työllisyys- ja taloustavoitteet eivät näytä toteutuvan.

”Mitä keskusta tekee, jos talouden tasapainotukseen otetaankin mukaan vaikka yritysverotuksen kiristämistä. Minusta keskusta vastustaa mahdollisia korotuksia. Ja kuinka aktiivimallin kokonaan poistaminen vaikuttaa? On totta, että malli ei toiminut hyvin pitkäaikaistyöttömien osalta, mutta muuten se aktivoi ihmisiä.”

Yhteistyötä kotiseudun hyväksi

Vaikka kansanedustajat ovat valtakunnan politiikasta eri mieltä, niin molemmat pitävät Sastamalan puolta siinä määrin kuin se on mahdollista. Yhteistyötä tehdään ilman ristiriitoja.

Nurmisen mielestä Sastamala saadaan muuttovoittoiseksi määrätietoisella työllä.

”Valtatien 12 parantaminen auttaa paljon. Hakasen Pertti (kesk) teki edellisellä kaudella paljon riista-aidan eteen. Valaistusta on parannettu ja risteyksien turvallisuutta lisätään.”

Satonen muistuttaa raideliikenteen tärkeydestä.

”Ylikäytävien poistaminen ja nopeampi yhteys Porin ja Tampereen välillä auttaa meitä, kun vielä lisätään junien pysähtymistä Sastamalassa.”

Sekä Satonen että Nurminen ovat vaikuttaneet omilla tahoillaan tie- ja raideliikenteen parantamiseen. Vielä on kuitenkin tehtävää.

”Valtatien 11 parantamista ajamme eteenpäin. Se on tärkeä asia Mouhijärven ja miksei myös Kiikoisten osalta. Eli työ jatkuu”, vakuuttavat kansanedustajat.

Poimintoja