Uudistumista: Sastamalan keskustaan kävelykatu, uimahalli ja lisää kerrostaloja?

Näkymää Pororannan suunnasta. Sastamalan kaupungin yleissuunnitelman havainnekuvien perusteella keskustassa voisi näyttää tältä.

Jos suunnitelmat Sastamalan keskustan kehittämiseksi joskus toteutuvat, näyttää torin ympäristössä melkoisen erilaiselta kuin nyt.

Kaavasuunnitelmien mukaan suurimmat muutokset näyttäisivät olevan linja-autoaseman ja torin paikan vaihtuminen ja Aittalahdenkadun muuntuminen osittain kävelykaduksi. Uudistuneella keskusta-alueella olisi kävelyaukio, taidevalaistus ja rantatori.

Toki täydennysrakentamiselle ollaan myös luomassa edellytyksiä, ja onpa Poronrantaan se uimahallikin piirretty.

Asemakaavamuutoksen yleissuunnitelmassa tori sijoittuisi Puistokadun ja Aittalahdenkadun risteyksen tuntumaan, nykyisen linja-autoaseman paikalle. Uuden torin, Torikeskuksen ja rannan välinen alue eli osa Aittalahdenkadusta muunnetaan kävelykaduksi eli Promenadiksi.

Linja-autoasema sijoittuisi suunnitelman mukaan tulevaisuudessa Vammalan Seuratalon eli Seukun parkkipaikan tietämille, Marttilankadun ja Varilankadun kulmaan.

Yleissuunnitelmassa virastotalon kortteliin on hahmoteltu uutta rakentamista esimerkiksi asuntoja tai hotellitoimintaa sekä tilaa pop up -kaupalle, joka voisi suunnittelijoiden mukaan olla näyteikkuna keskustan ulkopuolella sijaitseville yrityksille.

Keskustan päiväkodin paikkeille piirretyn uimahallin pääsisäänkäynti on Promenadin suuntaan. Suunnitelmassa Pororantaan olisi mahdollista rakentaa 4800 neliömetrin kokoinen paikallinen uintikeskus. Uimahallin taakse rannan tuntumaan sijoittuisi yleinen sauna. Rannalla sijaitsevalla uudella laiturialueella olisi myös kahvila sekä vesiliikuntaan liittyviä aktiviteetteja.

Tori ja torin rantaan suuntautuva jatke sekä uimahallin edusta muodostavat tiiviissä kaupunkirakenteessa toisiinsa linkittyvän aukiosarjan, joka tarjoaa paikkoja kaupunkilaisten kohtaamisille ja tapahtumille.

Aittalahdenkadulla Puistokadun ja Rautaveden väliselle osuudelle tulisi täydennysrakentamiskortteli, joka pyritään rakentamaan olemassa olevia puita säästäen. Nykyinen nurmialue muuttuu rakennetuksi.

Uusia kerrostaloja voisi nousta myös Pilven tontille, Vapaudenkadun ja Onkiniemenkadun risteykseen Kauppalantalon parkkipaikalle ja Kymppikortteliin.

Keskustan läpi pyöräily voisi tulevaisuudessa olla nykyistä helpompaa, sillä suunnitelmassa Marttilankadulle, Puistokadulle ja Varilankadulle on kaavailtu yksisuuntaisia pyöräkaistoja.

Yleissuunnitelman havainnekuvasssa Promenadia Puistokadun suunnasta Pororantaan. Oikealla Torikeskus ja sen takana uimahalli.

”Liikennepuolta tulee selvitellä lisää”

Yleissuunnitelmaa esiteltiin etukäteen marraskuussa Sastamalan kaupungin valtuustoseminaarissa. Suunnitelmaan oltiin enimmäkseen tyytyväisiä. Keskustelua syntyi paikoituksen riittävyydestä ja uimahallin sijainnista, jonka katsottiin olevan hyvä ja elinvoimaa tukeva. Joulukuussa ympäristölautakunta näytti suunnitelmille vihreää valoa.

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pentti Jarkon (kesk) mukaan merkittävin muutos nykyiseen verrattuna on uusi toriratkaisu kävelykadun pätkineen. Suunnitelmissa parkkipaikkoja on hahmoteltu nykyistä enemmän Torikeskuksen molemmin puolin.

”Torin siirtäminen mahdollistaa keskustaan pysäköintiratkaisun, joka tyydyttänee yrityksiä. Se on hyvä”, Jarkko tuumailee.

Ennen kuin kaavaesitystä piirustellaan pidemmälle, tulee liikennepuolta Jarkon mukaan selvitellä lisää. Kysymyksiä on herännyt esimerkiksi Puistokadun autoliikenteen ja kävelukatusuunnitelman yhteensovittamisesta.

Jarkko kertoo, että liikenne- ja paikoitusasioiden lisäksi kuntalaiset ovat nyppineet häntä hihasta keskustan mahdollisen täydennysrakentamisen vuoksi.

”Pororantaan piirrettyä kulmamallista kerrostaloa on kritisoitu. Kaikkea puistoa ei ilmeisesti tarvitsisi rakentaa.”

Keskustan kehittämivisiot ovat Jarkolle tuttuja jo ideakilpailusta, jonka tuomaristoon hän kuului.

”Linja-autoaseman esitys oli  ideakilpailun arviointiryhmässä esillä, ja aseman paikan vaihtaminen on tarpeen. Siirrolla varmistetaan, että pikavuoroliikenne yleensäkin koukkaa Vammalan keskustan kautta”, hän sanoo.

Yleissuunnitelmassa on visioitu näkymää Torikeskukselta uimahallille.

Muutokset etenevät hitaasti

Keskustaa on tarkoitus uudistaa vaiheittain. Asemakaavan muutoksista ensimmäisenä valmistuu torin ympäristön kaavoitus Marttilankadulta Pororantaan.

Vaikka sen yleissuunnitelma onkin tähän asti saanut laajaa hyväksyntää osakseen, ei Pentti Jarkko ole kaavoituksen valmistumisaikataulun suhteen kovin optimistinen. Konkreettisia muutoksia kaupunkikuvaan saataneen odottaa useita vuosia.

”Kaavoitus vie optimistisesti arvioiden ensi vuoden ja jos tulee valituksia, tulee vuosi lisää. Liikenneselvitys saattaa aiheuttaa viivytystä. ”

Yleissuunnitelman mukaan ensimmäisessä vaiheessa purettaisiin Keskustan päiväkoti uimahallin tieltä. Lisäksi bussiasema siirtyisi Seukun viereen. Nykyisestä torista ja Aittalahdenpuistosta puolet laitettaisiin parkkipaikoiksi.

”Ennustukseni on, että tämä ei tapahdu tällä valtuustokaudella. Budjettirahat pitäisi varata jo syksyllä 2020, mutta ei kaavoituskaan silloin ole vielä valmis. Sitä paitsi syksyllä varataan rahoja kohteisiin, jotka selviävät palveluverkkoselvittelyn tuloksena tulevana keväänä.”

Jarkko arvioi, että mahdolliset kerrostalohankkeet voivat toteutua jopa ennen kaupungin hankkeita.

Havainnekuvassa näkymää uudelta torilta. Yleissuunnitelman materiaalia.
Näkymää Liekovedeltä keskustaan. Kuva yleissuunnitelman materiaalia.
Kaupunkia lounaasta yöaikaan. Vasemmalla ja oikealla on uusi kerrostalo ja niiden välissä uimahalli.