Saksitut: Pömpelit auttavat ilmastoa ja pitävät jätevedet maan alla

Ilmastonmuutos taitaa olla tosiasia. Sen huomaa, kun liikkuu tammikuisessa ulkoilmassa. Ei ole paljoa lunta, eikä niitä paukkupakkasia. On enempi suojakelejä ja vettä. Toki pakkasiakin vielä tulee, tiettävästi.

Yksi keino taistella ilmastonmuutosta vastaan ovat sähköautot. Sastamalassakin on jo useita latauspisteitä, kuten esimerkiksi Häijään Nesteellä. Sininen pömpeli auttaa ilmastoa antamalla autoihin sähköä.

Nämä sähköautot eittämättä yleistyvät. Se tapahtuisi vielä nopeammin, jos keksittäisiin akut, jotka vievät autoja eteenpäin vaikkapa 1 000 kilometriä kertalatauksella. Siis töitä on vielä tekniikan tohtoreilla.

Sitten on niitä pömpeleitä, jotka pitävät jätevedet liikkeellä maan alla kohti Huittista. Sastamala on hoitanut vesi- ja jätevesiasiat hyvin. Se toki näkyy hinnoissa, jotka hipovat maan huippua ja nousut jatkuvat.

Eräs asia kummastuttaa edelleen. Niitten punaisten pömpeleitten lähistöllä haisee kovin usein se ittensä, etenkin matalapaineitten aikana, jos myös helteilläkin. Olisikohan asialle tehtävissä mitään? Kyseessä ei varmaankaan ole avaruustekninen ongelma. Hajujen poistaminen olisi ympäristölle ystävällinen teko.
Keskikaupungilla näitä harmeja ei taida olla. Siis insinööreille on vielä töitä.