2. tammikuuta syntynyt ”Pimu” on Sastamalan vuoden ensimmäinen vauva

Sastamalan vuoden ensimmäinen vauva on Vammalaan syntynyt Pimu. Kuvituskuva Pixabay.

Sastamalan vuoden 2020 ensimmäinen vauva näki päivänvalon Tampereen yliopistollisessa sairaalassa torstaina 2. tammikuuta kello 16.42. Vammalassa asuvien Jemina Haikosen ja Lasse Hujon esikoistytär kirjautti syntymämitoikseen 3915 grammaa ja 50 senttimetriä.

Tytön syntymää voi hyvällä syyllä kutsua maratoniksi, sillä parin vuorokauden käynnistelyn päätteeksi synnytys kesti peräti 23 tuntia.

”Lopputulos kuitenkin palkitsi”, toteaa puhelimitse tavoitettu tuore äiti.

Vauvan solisluu murtui synnytyksessä, mutta muuten maailmaan tupsahti terve neito.

”Solisluuta on hoidettu asentohoidolla. Se on tuonut omat haasteensa pukemiseen, mutta onneksi tyttö ei tunnu aristavan murtumaa yhtään.”

Esikoisen sukupuoli selvisi vanhemmille rakenneultrassa. Siitä saakka tyttöä on kutsuttu Pimuksi.

”Virallinen nimi on jo päätetty, mutta sitä ei ole huudeltu muille. Ristiäisiä odotellessa”, Jemina naurahtaa.

Pimu täyttää tänään torstaina viikon. Miten ensimmäiset päivät ovat sujuneet?

”Toisiimme tutustuen. Kun kokemusta pikkuvauva-arjesta ei entuudestaan ole, pitää esimerkiksi opetella tunnistamaan mitä mikäkin itku tarkoittaa”, tuore äiti kertoo.

Esikoistaan hän kuvailee melko tyytyväiseksi tapaukseksi. Päivällä uni maittaa, mutta yöt ovat jääneet katkonaisiksi ja uni koko perheellä vähiin.

”Päivällä on hyvä ottaa unet samalla kun tyttökin nukkuu. Onneksi Lasse on isyyslomalla, niin on kahdet kädet vauvaa hoitamassa.”

Hoitajista ei liene pulaa tulevaisuudessakaan, sillä Pimu on ensimmäinen lapsenlapsi kummassakin suvussa. Jemina epäilee, että tuoreet mummut viettäisivät vaikka kaiken aikansa vauvan seurassa, jos se vain suinkin olisi mahdollista.

Itse hän on kaavaillut hoitavansa Pimua kotona mahdollisimman pitkään.

”Töitä ehtii tehdä vielä monta vuotta ja vuosikymmentä tämän jälkeenkin.”