Sofia ja Wilhelmiina ammentavat unelma-ammatteihinsa oppia Sastamalassa – tavoitteena kansainvälinen kisamenestys

Wilhelmiina Saarijärvi ja Sofia Ratinen tähtäävät Vammalan ammattikoulusta alansa huipuiksi. Tyrvään Pappilassa oli torstaina tarjolla Sofian leipomia herkkuja.

SASKY koulutuskuntayhtymällä on jo pitkät perinteet nuorten opiskelijoidensa valmentamisessa erilaisiin ammattitaitoa mittaviin kisoihin. Tyrvään Pappilassa oli torstaina koolla joukko ammattioppilaitosten opettajia sekä yhteistyökumppaneita juhlistamassa kahta Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen valittua Vammalan ammattikoulun opiskelijaa, Sofia Ratista ja Wilhelmiina Saarijärveä.

Sofian leivontataidot ja Wilhelmiinan kyvyt viherrakentamisessa punnitaan todenteolla, kun he osallistuvat ammattitaitomaajoukkueen mukana syyskuussa Itävallan Grazissa järjestettäviin 2020 EuroSkills -kilpailuihin.

”Ilman opettajiemme innostusta ja kannustusta ei olisi taitavia oppilaitakaan. Meillä ei treenata kisoihin vuosia sillä määrätietoisuudella kuin vaikkapa Kiinassa tehdään. Saavutettu menestys kertoo vahvasta osaamisesta ja perusopetuksen laadusta”, kiitteli kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Kesäterassilla syntyi idea yhteistyöstä

Kansainväliset kisamatkat jäisivät todennäköisesti haaveeksi ilman sponsoreilta saatavaa taloudellista tukea. Sofia Ratinen on saanut tukijakseen ravintola ja kulttuurikeskus Tyrvään Pappilan.

Pappilaa yhdessä vaimonsa Kirsi-Marjan kanssa luotsaava Jarmo Nieminen kertoo, että he haluavat kannustaa ja tukea ravintola-alan opiskelijoita opinnoissaan ja sitä kautta olla mukana nostamassa ravintolatoiminnan tasoa Suomessa.

”Mahtavaa olla tällaisessa mukana. Toivomme, että mahdollinen kisamenestys lisää nuorten kiinnostusta alaa kohtaan ja auttaa heitä uralla eteenpäin.”

Yhteistyö Saskyn kanssa on Niemiselle tuttua jo vuosien takaa, venttiilivalmistaja Vexven puikoista.

”Työelämäyhteistyö sujui mainiosti toimiessani metalliteollisuudessa. Istuskelin viime kesänä yhtenä kauniina päivänä terassilla ja pohdin, voisiko tällä nykyisellä toimialalla tehdä jotakin vastaavaa. Siitä se idea sitten lähti”, Nieminen kertoo.

Ennen ammattitaidon EM-mittelöitä on Sofia Ratisella edessään Taitaja-semifinaali sekä Leipuriliiton Rinkeli Grand Prix, joissa mitataan Suomen nuorten leipuriopiskelijoiden taso. Lisäksi hän suuntaa työssäoppimisjaksolle Espanjan Bilbaoon.

Sofialla on työn alla blogi, johon hän päivittää tekstin, kuvien ja videon muodossa tunnelmiaan ja tekemisiään valmistautuessaan EM-kisoihin.

Miksi juuri Sastamalaan?

Itävallan Graziin Sofia Ratisen lisäksi suuntaava Wilhelmiina Saarijärvi on hallitseva viherrakentamisen Suomenmestari eli Taitaja 2019.

Ilmajoelta kotoisin oleva Wilhelmiina opiskelee Vammalan ammattikoulussa kivirakentajaksi. Elokuussa Wilhelmiina osallistui ammattitaidon MM-kilpailuihin Venäjällä, missä hän saavutti parinsa kanssa Medallion for Excellence -kunniamaininnan.

Mikä toi 20-vuotiaan Wilhelmiinan ammattioppiin juuri Sastamalaan?

”Opiskelin Pohjanmaalla puutarhuriksi, mutta halusin oppia lisää, kivirakentaminen kiinnosti. Kivikouluja on Suomessa vähän, ja Sastamalassa on laadukas opetus. Hienoa, että täällä on mahdollisuus osallistua kisoihin ja myös treenata niitä varten”, hän kehuu opinahjoaan.

Pian 19 vuotta täyttävä Sofia tiesi jo peruskoulun jälkeen, mitä hän tulevaisuudessa haluaa tehdä työkseen. Sofia kertoo tutustuneensa ensin Tampereen Tredun tarjontaan, mutta Sastamalassa oli mahdollista tähdätä yksinomaan leipuri-kondiittorin ammattiin.

”Kotikaupungissani Nokialla ei ollut minusta mitään kiinnostavaa”, hän toteaa.