Eläköityvä päiväkodinjohtaja Ulla Hosike: “Toivon, että jokaiselle lapselle luetaan kirjoja”

Ulla Hosike toimi Huhkolan päiväkodin johtajana viime vuoden loppupuolelle asti. Viimeisenä työpäivänä häntä muistettiin muun muassa kukkasin.

1. Kuka olet?
Ulla Hosike, asun Huittisissa lähiosoitteella Vampula. Perheeseeni kuuluvat aviopuolisoni Ilkka sekä tyttären perhe. Olen valmistunut lastentarhanopettajaksi v. 1977 Turun yliopistosta. Harrastuksiini kuuluvat yhdistystoiminnoista Vampulan Maatalousnaiset sekä Vampulan Kotiseutu- ja Museoyhdistys, käsityöt sekä kesäisin pyöräily ja kasvimaan hoito.”

2. Olet juuri jäänyt eläkkeelle Huhkolan päiväkodin johtajan virasta. Miltä ensimmäiset eläkepäivät ovat maistuneet?
”Aloitin työni Huhkolan päiväkodissa elokuussa 1977 lastentarhanopettajana ja vuoden 2013 alusta alkaen toimin päiväkodin johtajana. Viimeinen työpäiväni oli marraskuun lopussa ja tällä hetkellä olen vuosilomalla. Varsinaiset eläkepäivät alkavat myöhemmin keväällä. Päivät ilman päivittäistä työpaikalle lähtöä ovat sujuneet leppoisasti uuteen elämänvaiheeseen totutellen. Mieleen putkahtaa kyllä ajatuksia, että mitähän päiväkodin lapsille kuuluu.”

3. Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuuden varalle? Loikoiletko oloneuvoksena vai vaihtuuko lastenhoito muunlaiseen puuhasteluun?
”Mitään erityisiä suunnitelmia en ole miettinyt. Minulla on kaksi lapsenlasta, Johannes ja Matias, joiden kanssa on nyt mahdollista viettää enemmän aikaa. Varmasti päivät täyttyvät kaikennäköisellä mukavalla tekemisellä, ehkäpä päiväkotimummun roolissa voisin käydä tervehtimässä lapsia päiväkodissa.”

4. Teit pitkän uran lasten parissa. Mikä oli parasta työssäsi?
”Kokonaisuutena lasten kanssa olo, lasten suora palaute ja ilo onnistumisista. Mahdollisuus toteuttaa monenlaista toimintaa teki päivistä erilaisia ja tavallisen arjen lomaan sijoitetut retket ovat miellyttäviä muistoja. Hyvä, ammattitaitoinen ja työhön sitoutunut henkilökunta loi Huhkolaan hyvän ilmapiirin.”

5. Minkä kirjan luit viimeksi? Kenelle sitä suosittelisit ja miksi?
”Lasten kirjoja, muun muassa Puppe Mummolassa, Hippu-hiiren kiitos, Fanni ja suuri tunnemöykky. Toivon, että jokaiselle lapselle luetaan kirjoja. Sen myötä lapsen sanavarasto ja mielikuvitus karttuu. Kirjan avulla lapsen kanssa voi käsitellä erilaisia, vaikeitakin asioita ja lukuhetkellä lapsi saa läheisyyden tunteen.”

6. Mikä on ollut elämäsi merkittävin hetki?
”Ehdottomasti merkittävin hetki on oman lapsen syntymä. Merkittäviin hetkiin lukeutuvat myös, kun lapsenlapset Johannes ja Matias syntyivät.”

7. Jos voisit muuttaa yhden asian maailmassa, mikä se olisi?
”Lopettaisin sodat sekä väkivallan maailmalla ja perheissä.”

8. Ketä henkilöä ihailet, miksi?
”Omat vanhemmat, Saara ja Pentti Kotaja. Olen syntynyt maanviljelijäperheeseen. Lapsuudessani karjanhoitoa ja maanviljelystä tehtiin enemmän käsivoimin kuin nykyään. Vanhempani tekivät töitä ahkerasti ja aikaansaavasti voimiaan säästämättä.”

9. Mikä on parasta Huittisissa?
”Hyvät kauppaliikkeet sekä Vampulan Ulkoilumajan liikuntamaasto. Parasta on myös puhdas luonto eli pellot ja metsät oman kodin ympärillä ja läheisyydessä.”

10. Terveisesi kaikkien lasten vanhemmille:
”Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa. Iloitkaa lapsistanne ja kertokaa se heille.
’Sellaista kertomusta kuin lapsi kuulee itsestään kerrottavan, sellaista kertomusta hän itsestään jatkaa.’”