Epidemian todennäköisyys pieni: Huittislaisella lapsella tuhkarokko

Huittislainen lapsi on sairastunut tuhkarokkoon. Tartunta todettiin Satasairaalassa.

Lapsella ei ollut rokotusta tuhkarokkoa vastaan. Tartunta oli todennäköisesti tullut vuodenvaihteessa lomamatkalla Rovaniemellä, jossa oli kansainvälisiä turisteja.

Tuhkarokko tarttuu huoneilman välityksellä. Tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Sairastunut on ollut Huittisissa Lauttakylän koulussa 7. tammikuuta ja samana iltana musiikkikerhossa ennen kuin kuume oli noussut. Oppilaiden ja muiden kerholaisten rokotussuojaa täydennetään, mikäli puutteita havaitaan.

Huittisissa terveyskeskuksessa 10. tammikuuta ja 13. tammikuuta mahdollisesti altistuneita selvitellään. Satasairaalan lasten päivystyksessä potilaan kanssa samaan aikaan asioineet on tavoitettu.

Rokotuskattavuus on Satakunnassa hyvä, epidemian todennäköisyys on pieni. Normaaliin rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Huittisissa rokotekattavuus on hyvä, yli 96 prosenttia väestöstä. Mikäli rokotesuojaa tuhkarokkoa vastaan ei ole, suositellaan se hankkimaan.

Ohjeita mahdollisesti altistuneille:

Huittisten kaupunki ohjeistaa henkilöitä, jotka ovat käyneet edellä mainituissa tiloissa edellä mainittuina aikoina, tarkistamaan, onko oma rokotesuoja kunnossa.

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.

Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.
 Erityisesti vuosina 1965 – 1975 syntyneillä voi olla puutteellinen rokotussuoja. Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama suoja.

Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä yhteys Huittisten terveyskeskukseen numeroon 0447728292 (tartuntatautihoitaja). Rokottamattomille altistuneille suositellaan MPR-rokotetta ja se annetaan 15.1. tai viimeistään 16.1.

Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa mahdollisen altistuksen jälkeen, ota ensin puhelimitse yhteyttä Huittisten terveyskeskukseen numeroon 044 7728420 tai oman sairaanhoitajan puhelinnumeroon.

Ensioireena korkea kuume, ihottuma tulee myöhemmin

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9 – 11 vuorokauden kuluttua altistumisesta.

Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3 – 5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Tuhkarokko on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista (eli jo noin 1 vuorokausi ennen ensioireita) ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Huittisten tapauksessa mahdolliseksi tartuttavuusajaksi on arvioitu 7.1 – 15.1.2020.

Artikkelia on päivitetty Huittisten kaupungin tiedotteen pohjalta klo 9.40.

  • avatar Mullikuhnuri

    Ideologinen rokotusvastaisuus vaarantaa heikoimpien hengen. Alle 14 kuukauden ikäisiä vauvoja ei voi rokottaa, eikä immuunijärjestelmän häiriöistä kärsiviä, kuten syöpäpotilaita, mutta tuhkarokkoon sairastunut voi sairastuttaa heidät hengenvaarallisesti. Tuhkarokkoa sairastava voi saada jälkitautina aivokalvontulehduksen, josta seuraa jonkinasteinen aivovaurio. Jotkut voivat jopa kuolla rokkoon. Mutta minkäs teet, netin palstojen poppamiehiltä elämänohjeensa omaksuvilla on selvä kanta:

    Kannattaa rokottaa vain ne lapset, jotka haluaa pitää.

Kommentointi ei ole käytössä.