Saksitut: Kuntalaisaloitteet hiipuvat, kun ne harvoin toteutuvat

Jo vuosia sitten otettiin käyttöön kuntalaisaloitteet. Niiden avulla haluttiin aktivoida kuntalaisia viemään asuinsijansa hyvinvointia ja elämän mukavuutta eteenpäin. Aloitteet pitää käsitellä virallisesti, joten ne kirjautuvat aikakirjoihin. Alkuun aloitteita tulikin vuosittain jonkin verran. Sastamalassa jopa niin, että parhaat palkittiin. Sen jälkeen aloitteiden tekeminen on kuntalaisilta lähes tyystin unohtunut.

Viime vuonna Sastamalassa jätettiin yksi kuntalaisaloite. Mistä se sitten kertoo? Onko niin, että asiat ovat hyvin, vai onko kyse kyllästymisestä siihen, että aloitteet eivät juurikaan johda toteuttamisvaiheeseen saakka. Ei, vaikka kyseessä olisivat aloitteet, joiden kustannukset eivät taivaita tavoittele.

Suunta on tietenkin harmillinen, koska parhaiten kuntansa ja sen parantamiseen tähtäävät tiedot ovat juuri kuntalaisilla. Toki useimmat virkamiehetkin asuvat Sastamalassa ja luottamushenkilöistäkin kaikki. Kyllä hekin kuntansa tuntevat, mutta silmittelevät asioita eri näkökulmasta kuin tavalliset asukkaat.

Onkohan kuitenkin niin, että vanhassa on jälleen vara parempi? Monet pienet asiat hoituvat yhä soittamalla virkamiehille. Suuremmat jutut taitavat edetä parhaiten, kun asian ilmaisee tutulle luottamushenkilölle, joka vie sitä eteenpäin. Valtuutettu voi tehdä aiheesta jopa valtuustoaloitteen, jota käsitellään ehkä hieman vakavammalla otteella kuin kuntalaisaloitetta. Näin ei tietenkään pitäisi olla.

Kaikesta huolimatta kuntalaisaloitteilla on sijansa. Niiden tekemistä ei voi kuin kannustaa. Kyllä niistä joku joskus pääsee maaliinkin saakka. Sastamalan kaupunki voisi potkaista tänä vuonna aloitteiden tekemistä liikkeelle uudella kilpailulla. Palkita voitaisiin esimerkiksi kolme parhaaksi arvioitua. Ensimmäinen palkinto olisi kolmen vuoden vapaaliput Vammalan uuteen uimahalliin, toinen palkinto kahden vuoden liput ja kolmas palkinto vuoden liput.

Ja ei kun kuntalaisaloitteita värkkäämään. Kyllä ne siitä etenevät.