Nuorisopassi pilottina Sastamalan seiskaluokkalaisille – ”Tavoite, että syksyllä käytössä kaikilla yläkoululaisilla”

Kuvituskuva Pixabay.

Sastamalan seiskaluokkalaiset saavat helmikuun alussa käyttöönsä Nuorisopassin. Kännykkään ladattavan mobiilisovelluksen tavoitteena on esitellä nuorille paikallista harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa ja auttaa heitä löytämään mielekästä tekemistä vapaa-ajalle.

”Yleisesti on tiedossa, että harrastaminen vähenee ja osin jopa loppuu yläkouluikäisillä nuorilla, tästä on saatu tutkittua tietoa muun muassa kouluterveyskyselyiden kautta. Seiskaluokkalaisilla on aitoa kiinnostusta kokeilla uusia juttuja, ja jos passi saa jatkoa, he ovat mukana kohderyhmässä myös ensi syksynä, jolloin passin markkinointi on paljon helpompaa”, perustelee perhepalvelukoordinaattori Tiina Haronoja testiryhmän valintaa.

Nuorisopassi on tässä kohtaa pilotti ja nuorten käytössä helmikuusta huhtikuuhun. Kokeilujakson jälkeen kaikilta 7. luokkien oppilailta sekä mukana olleilta yrityksiltä ja järjestöiltä kerätään passista palautetta.

”Tavoitteena on, että passin käyttö laajenee ja että syksyllä 2020 Nuorispassi otetaan käyttöön kaikilla Sastamalan yläkoulujen oppilailla.

Nuorisopassi tarjoaa paljon erilaisia etuja maksuttomasta laskettelu- ja elokuvalipusta ilmaisiin tai edullisiin kokeilukertoihin eri harrastusryhmissä. Haronojan mukaan yhteistyökumppanit oli melko helppo löytää.

”Kumppaneita etsittiin marraskuussa lehdistötiedotteen avulla sekä lähestymällä eri järjestöjä ja yrityksiä suoraan. Porissa ja Raumalla, missä Nuorisopassi on ollut käytössä vuosia, kaikki harrastukset ovat olleet maksuttomia. Harrastetyöryhmässä päätettiin kuitenkin, että Sastamalassa passiin voidaan sisällyttää myös edullisia harrastuksia. Niin kutsuttuja sisäänheittotuotteita, jotka kannustavat lataamaan passin, ovat varmasti juuri laskettelu- ja elokuvaliput, jotka kaupunki on ostanut passiin.”

Haronojan mukaan oleellista yhteistyökumppaneiden etsinnässä oli matala kynnys. Kaikkiin mukana oleviin harrastuksiin voi osallistua ilman aiempaa kokemusta kyseisestä lajista.

Osana Nuorisopassin pilottia Sastamalassa alkaa liikennöidä harrastusbussi. Sillä pääsee vuoroviikkoina Ellivuoreen joko Pehulan ja Kiikan suunnasta tai Suodenniemeltä ja Mouhijärveltä. Kaupunki on ostanut kuljetuksen Vammalan Palveluliikenteeltä.

Nuorisopassi oikeuttaa kahteen ilmaiseen yhdensuuntaiseen bussikuljetukseen. Ilman passia kyyti maksaa alle 24-vuotiailta 1,5 euroa.

Nuorisopassi on ladattavissa sovelluskaupasta viimeistään 3. helmikuuta.