Palveluverkon sorvaaminen on tuhannen osan palapeli – “Vaihtoehdot tuskin menevät sellaisenaan läpi”

Tuleeko Sylväästä suuri yhtenäiskoulu?

Sastamalan kaupungin virkamiesten sorvaama palveluverkkosuunnitelma puhuttaa ja mietityttää niin kuntalaisia kuin luottamushenkilöitäkin.

Demarivaltuutettu Jarkko Mäkipää asuu Sastamalan Myllymaassa. Hän on silmäillyt suunnitelmaa ennakkoluulottomasti.

”Näyttää olevan kuin tuhannen osan palapeli. Kokonaisuutena keskustan ja läntisen alueen vaihtoehdot näyttävät kipeimmiltä, etenkin ykkösvaihtoehdot.”

Suurimpana asiana Mäkipää näkee mahdollisen Muistolan koulun siirtämisen Sylvään yhteyteen.

”Se tietäisi sillan pohjoispuolen pahaa hiljenemistä. Lousajan alueella on kuitenkin kohtuullisesti lapsia. Jos yhtenäiskoulu rakennetaan, niin tekisin sen Muistolan paikalle. Alueelle sopisi myös se uimahalli, joskus”, sanoo Mäkipää.

Kustannusten kokonaisvertailu tärkeää

Sastamalan Keikyässä asuva kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Päivi Pelttari (kok) toteaa, että annetut vaihtoehdot ovat erittäin hyvä pohja päätöksenteolle.

”Vaihtoehdoista varmasti muotoutuu valtuustossa jokin välimuoto. Hyvää on se, että katsotaan pitkälle tulevaisuuteen ja pyritään kokonaisuuksiin, joissa on erilaisia palveluita.”

Vanhan Äetsän alueella ykkösvaihtoehtona on yksi monipalvelukeskus. Kakkosena on Pehulan ja Kiikan koulujen peruskorjaukset monipalvelukeskuksiksi.

”En ole viikossa mitenkään pystynyt muodostamaan selkeätä kantaa vaihtoehtoihin. Ehkä lievästi kakkosvaihtoehto kiinnostaa, koska investointikustannukset ovat samat ykkösen kanssa. Haluaisin kuitenkin vielä nähdä ykkösenkin osalta sen ympyrän, mikä kertoo, mistä alueilta oppilaat tulevat. Myös kaikkien kustannusten kokonaisvertailu olisi tärkeätä”, huomauttaa Pelttari.

“Hyvä pohja päätöksenteolle”

Sastamalan Häijäässä asuva kokoomusvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Mikko Rauva maalaa niin, että pohjoisen alueen molempien vaihtoehtojen kanssa voidaan elää.

”Olisin kuitenkin halunnut, että Tiisalaan olisi rakennettu ensin sopivan kokoinen yläkoulu. Muu olisi saanut jäädä jokseenkin entiselleen muutamaksi vuodeksi. Sitten olisi tarkasteltu, että siirtyykö Mouhijärven keskusta entistä enemmän Häijään liikenneympyrän suuntaan ja tehty silloin uusia ratkaisuja. Tämä malli ei kuulemma sovi kuitenkaan julkisten tilojen rakentamiseen.”

Rauvan mukaan tehty palveluverkkosuunnitelma on kokonaisuutena hyvä pohja päätöksenteolle.

”Tälläkin kokemuksella voi todeta, että tuskinpa ainakaan keskustan ja läntisen alueen osalta kumpikaan vaihtoehto menevät sellaisenaan läpi. Muutoksia tulee varmasti. Onneksi aivan lopullisille päätöksille antaa lisäaikaa se, että ensimmäisenä ratkaistaan Mouhijärven tilanne ja työt aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Aikaa on myös siksi, että kaikkea emme mitenkään pysty tekemään kerralla”, miettii Rauva.