Eelis on Ernomanen Kiikoslainen – “Olen vähän yllättynyt, mutta myös iloinen”

Eelis Järvenpää on paitsi huoltamoyrittäjä, niin myös Ernomanen Kiikoslainen.

Pohjanmaantien ja Jaarantien risteyksen tuntumassa on Kiikoisten Huoltoasema SEO:n merkein varustettuna. Kassalla ja kahviossa häärää Eelis Järvenpää, joka viime sunnuntaina sai harteilleen Ernomanen Kiikoslainen -tittelin.

”Olen vähän yllättynyt, mutta myös iloinen”, sanoo Eelis.

Hän tehnyt työtä huoltamolla 1. tammikuuta 1964 lähtien.

”Isäni ja Haaparannan Kauko ja Esko perustivat aseman 1954. Sitä ennen oli jo puutavaran ajoa.”

Eelis oli 16-vuotias, kun aloitti työt bensapoikana, eli tankkasi autoja. Elokuussa 73 täyttävä mies jatkaa edelleen.

”Nyt on takana vasta reilut 56 vuotta. Jatkan toistaiseksi, koska virtaa vielä riittää. Asema on auki arkisin 13 tuntia ja lauantaisin 10 tuntia. Sunnuntaisin asema on kiinni. Yksinänihän minä tässä puuhailen, vaimo joskus auttaa. Autojen huoltoja en tee, mutta rengastöitä kyllä.”

Huoltoasema siirtyi Eelikselle 1983. Siitä lähtien hän on tankannut autoja palveluasemallaan omaan piikkiin. Asemaa kutsutaan muuten Tipulaksi.

”Nimi juontaa ainakin 1960-luvulle. Silloin yksi osakas asui tuossa vastapäätä ja hänellä oli kaksi tonttia. Toisella oli ollut kanala”, sanoo Eelis.

Auto ajaa tankille. Eelis vetäisee hanskat kouraan ja lähtee tankkaamaan. Palvelu on harvinaista nykyisin, mutta Kiikoisissa sitä saa.

Messut jo 11. kerran 

Kiikoisten Ystävänpäivämessut järjestettiin viikonloppuna jo yhdennentoista kerran. Lauantaina ja sunnuntaina vieraille tarjoiltiin jälleen salin täydeltä erilaisia käsityötaidon näytteitä. Olipa paikalla myös Sastamalan kaupungin onnenpyöräkin.

Yleisö sai myös esittää toiveita siitä, mitä entisellä kunnantalolla, nykyinen Kiikostalo, pitäisi olla.

Tästä juttelivat entinen kiikoislainen kuntapoliitikko Jorma Lehtonen (kesk) ja nykyinen kuntapoliitikko Antti-Matti Mattila (kesk).

”On herännyt paljon puhetta siitä, että Kiikostalo olisi hyvä paikka päiväkodille. Parempi kuin Toukolan koulu”, totesi Lehtonen.

Mattila ei ottanut asiaan vielä kantaa, mutta kertoi, että Toukolan koulusta on tullut kylän keskuspaikka.

”Koulu otettiin käyttöön syksyllä 1996. Ainoat väännöt rakentamista mietittäessä liittyivät liikuntahallin kokoon. Kun koulu valmistui, niin muut koulut lopetettiin. Ja täällä ollaan oltu tyytyväisiä.”

Ystävänpäivämessut on kiikoislaisten yhteinen voimannäyte. Toinen on tietenkin Purpurit.

Lisää messuista keskiviikkona ilmestyvässä lehdessä. 

Kiikoisten torvisoittokunta aloitti messut Ankkurit ylös -marssilla.
Ystävänpäivämessuilla oli jälleen tarjolla runsaasti käsityö- ja muita taidonnäytteitä.