“Ihan tällaista talvea en muista” – Sastamalassa suksi ei luista, eikä talviurheiluvälinekauppa käy

Luonnonjäillä ei luistella. Maalit ja kolat odottavat pakkasia Kutalan kaukalossa.

Suomen Sastamala maanantaina 10. helmikuuta 2020. Lämmintä 4 astetta plussalla, leutoa tuulta ja vesisadetta. Ilmastonmuutos koettelee. Niin myös sanoo Sastamalan kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho.

”Juuri tänään tilanne on, että yhtäkään hiihtolatua tai luonnonjäätä ei ole kunnossa. Latuja ei ole ollut koko kautena. Jäitä saatiin viime viikolla tehtyä kaikkialle, mutta nyt ne ovat sulaneet”, pahoittelee Aho.

Lunta ei maanantaina ollut näköpiirissä kuin Ellivuoren pää- ja lastenrinteissä.

”Sääennusteet näyttävät siltä, että edes Vinkin latua ei tänä vuonna avata tykkilumella, jota on tavallisesti tuotu Ellivuoresta. Jos tulee noin 30 senttiä oikeata lunta, niin latuja voidaan tehdä. Jos pakkasia tulee, niin luonnonjäitä jäädytetään sen mukaan”, toteaa Aho.

Pirkanmaalla hiihtolomat alkavat 24. helmikuuta. Aho lupaa, että kaikki se mitä voidaan myös tehdään.

”Esimerkiksi Vammalan jäähallilla pääsee ilmaiseksi luistelemaan ilman mailoja arkisin kello 11 – 13. Mailavuorot ovat sitten 13 – 15.”

Myös Vinkin liikuntakeskuksessa on vuoroja hiihtolomalaisille. Päivällä ilmaisvuorot on keskikentällä niin sulkapallolle kuin salibandyllekin.

Suosittua Aurajärven hiihtolatua hoitavan Äetsän Kunto 81:n puheenjohtaja Markku Torpo harmittelee, että latua ei ole saatu hiihtokuntoon koko kautena.

”Noin viisitoista senttiä lunta tarvitaan, että moottorikelkalla ja mönkijällä saadaan Aurajärven latu kuntoon Keikyässä. Ihan tällaista talvea en muista.”

Ainoat lumet löytyvät Ellivuori Ski Centerin pää- ja lastenrinteiltä. Ne avattiin 3. tammikuuta.

Urheilutarvikkeita Torikeskuksessa tarjoavan Neon Sportin yrittäjä Klaus Hiirijoki hirvittelee, että tällaista talvea ei ennen ole ollut.

”Tarkoittaa sitä, että suksipakettien ja myös jääurheiluvälineitten myynti on tosi niukkaa. Tämä talvi syö liikevaihdostamme runsaat 30 prosenttia, ja se on paljon.”

Ilmastonmuutosta kuitenkin yritetään torjua.

”Pyörien myynti ja huolto ovat lisääntyneet. Lisäksi tarjoamme aivan uutena tuotteena puhelinten huoltoa”, kertoo Hiirijoki.

Ellivuoressa on vielä lunta.