Saksitut: Palveluverkkoselvitys antaa potkua sopeuttamisohjelmalle

Aika isoja asioita on meneillään Sastamalan kaupungissa. Sivistystoimen palveluverkkoselvitystä ruoditaan parhaillaan ja valtuustolta odotetaan päätöksiä tai ainakin linjauksia 2. maaliskuuta. Eppäillä soppii, että aivan kaikki ei mene kerralla putkeen.

Palveluverkkoselvitys on kukkulalla, kun kaupunki sopeuttaa taloutta tulevaisuuden niukkenevaan kuosiin. Esimakua on jo luvassa, kun Marttilan koulussa ei ensi syksynä aloitakaan ykkösluokka. Jää esikoulu ja 2 -6-luokat. Ja mitä muuta vielä tuleekaan. Ehkä luvassa on luokkien yhdistämisiä ainakin pienemmissä kouluissa. Ehkä luvassa on myös niin sanottujen resurssiopettajien vähentämistä. Nämä opettajat kiertävät eri luokissa ja ovat apuna opetuksessa.

Se, että Marttilassa ei ensi syksynä aloitakaan ykkösluokka, tuli aivan puskista niin vanhemmille kuin henkilökunnallekin. Sopeutusvaikutus on vuositasolla noin 50 000 euroa, eli yhden opettajan verran. Marttilalla on vielä toivoa, jos se palveluverkkosuunnitelma ei läpäisekään päättäjien seulaa kaavaillusti. Siis ekaluokka voi tehdä mahdollisesti paluun syksyllä 2021. Toivottavasti Marttilan koulua ei nyt jo hiljaksiin valmistella mahdolliseen muutaman vuoden kuluttua odottavaan historiaan siirtymiseen.

Ja kuinkahan nopeasti nuo Karkun ja Kiikan kirjastot pistetään säppiin? Eikös Karkussa voitaisi järjestää kirjastolle tilat vaikkapa koulun yhteyteen kohtuullisen pienin kustannuksia. Kiikan kirjasto on vanhalla Kiikan kunnantalolla. Rakennus on ilmeisesti tarkoituksella jätetty rappiolle, jotta sen käyttöaika tulisi mahdollisimman nopeasti tiensä päähän. Nämä kirjastojen mahdolliset lopettajaiset eivät kovin hyvin mallaa Suomen kirjapääkaupungin pirtaan.

Niin. Eipä äkkiä juolahda mieleen vastaavaa talvea, jota nyt eletään. Vähälumisia talvia on toki ollut, mutta korvikkeeksi on löytynyt kuitenkin pakkasia, joten tykkilumella on voitu korvata luonnonlunta. Perinteiset talvilajit, kuten hiihto on näillä leveysasteilla nyt pannassa. Onneksi hiihtolomalla pääsee jäähalliin, Vinkille ja naapurikuntien uimahalleihin. Se Sastamalan oma kun vielä suunnitteluasteella…