Tyrvään kirkossa tapahtunut sairaskohtaus herätti yhteishankintaan – ”Sydäniskuri voi pelastaa ihmishengen”

Kirkkoherra Vesa Aurén otti Maritta Laiholta vastaan Vammalan LC Sastamalan/Vammalan lahjoittaman sydäniskurin. Toinen vastaava laite hankittiin seurakunnan varoista. Kuvassa myös sekä Lioneissa että kirkkovaltuustossa vaikuttavat Veli-Matti Tapio ja Pirkko Esko.

Kun sastamalalainen kirkkovaltuutettu Maritta Laiho joutui todistamaan sairaskohtausta Tyrvään kirkossa, sai hän huomata, että ambulanssin tulo kesti kauan. Pitkän työuran sairaanhoitajana tehnyt Laiho pohti, että ihmishengen pelastamiseksi pitäisi pystyä tekemään enemmän ja heti.

”Jokainen sekunti – minuuteista puhumattakaan – on ratkaiseva. Olen ulkomailla nähnyt sydäniskureita monenlaisissa julkisissa tiloissa, ja ajattelin, että sellainen olisi hyvä saada Sastamalassa myös seurakunnan tiloihin”, Laiho sanoo.

”Marittan ideasta se lähti. Pyysimme pojat mukaan, ja saimme yhdessä seurakunnan kanssa hankittua sydäniskurit sekä Tyrvään kirkkoon että seurakuntatalolle”, toteaa sekä kirkkovaltuustossa että Sastamalan Lions-klubin ladyissä vaikuttava Pirkko Esko.

Lions Sastamalan/Vammalan Tapio Järveläinen kertoo, että lioneissa innostuttiin asiasta heti.

”Suomen Lions-järjestön tavoitteena on ollut hankkia vuoden kuluessa 1000 uutta sydäniskuria koko maahan. Kukin klubi lahjoittaisi vähintään yhden sydäniskurin. Kampanja on yksi Suomen suurimmista lionien humanitäärisistä kampanjoista.”

Veli-Matti Tapion luottamustehtävien lista on pitkä, seurakunnan lisäksi hän toimii muun muassa lioneissa ja sydänyhdistyksessä.

”Kirkossa ja seurakuntalolla on varsin paljon iäkkäämpää väestöä, jonka kohdalla sydänkohtauksen riski on olemassa. Oli jo aikakin saada sydäniskurit näihin tiloihin”, hän miettii.

Kirkkoherra Vesa Aurén kiitteli lahjoittajia hyvästä yhteistyöstä torstaina järjestetyssä tilaisuudessa:

”Lionsit ovat palvelujärjestö, ja yhteisöä palvelemassa olemme mekin.”

Ilmoita sydäniskurista sivustolle

Sydäniskurit eli defibrilaattorit kannattaa rekisteröidä sivustolle defi.fi.

Sivusto osoittaa näppärästi lähimmän laitteen sijainnin. Lisäksi sivustolta löytyy helppo ohje sydänpotilaan ensiavun aloittamiseen.

Sastamalassa esimerkiksi Vammalan keskustan alueelta kyseiseltä sivustolta löytyvät seuraavat defibrillaattorit: Kiviniityn auto- ja maatalouskonehuolto, Vinkin vapaa-aikakeskus , K-citymarket Sastamala,  Torikeskuksen sisääntuloaula, OP Sastamala, Hammaslääkärikeskus Kiille,  Sastamalan keskuskenttä (huoltorakennus) ja Satagroup Oy nykyisen Yrityspuisto Sykkeen alueella.

Muokattu 16.2. klo 16. Kannustan lukijoita tutustumaan defi.fi -sivustoon. Tässä artikkelissa on mainittu vain muutamia paikkoja, joista sydäniskuri löytyy. 

  • avatar leenamattila

    Tarkistakaapa karttaa uudelleen vai oliko tarkoitus luetella vain Vammalan deffat?

Kommentointi ei ole käytössä.