Yksityisen varhaiskasvatuksen määrää nousee Sastamalassa – “Millä aikataululla päivähoitopaikkoja lopetetaan?”

Tyrväänkylän uutta monitoimiareenaa juhlistettiin iloisissa tunnelmissa syyskuussa 2017. Nyt koulua ollaan lakkauttamassa. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto.

Sastamalan kaupungin sivistystoimen palveluverkkoselvitys 2030 läpäisi maanantaina jo toisen seulan. Kaupunginhallitus siunasi esityksen maanantaina neljän äänestyksen jälkeen. Äänestykset eivät muuttaneet esityksestä pilkkuakaan, eli ne hävisivät kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin esitykselle.

Varhaiskasvatuksen osalta kyse on siitä, että Keskustan päiväkoti sekä Harjukadun ja Varilan ryhmäperhepäiväkodit lopetetaan. Korvausta etsitään lisäämällä yksityisen päivähoidon määrää 130 – 150 paikkaan. Nykyisin paikkoja on sata.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jenni Jokinen (sd) toteaa, että juuri nyt keskustan alueella päivähoitotilanne on haastava.

”Minulla ei ole mitään palveluseteleitä vastaan. Vanhemmilla pitää olla vaihtoehtoja. Mutta ongelmana on, että emme tiedä aikataulua lopetettaville päivähoitopaikoille.”

Jokinen viittaa siihen, että joku yksityinen toimija nyt mahdollisesti rakentaisi ison yksikön ja ehkä lopettaisi sen, kun lasten määrä vähenee.

”Meille jäisi julkista päivähoitoa vain Koiramäkeen ja Ojansuulle, joka muuttuu vuorohoitopaikaksi. Kyllä meidän pitää huolehtia siitä, että tulevaisuudessakin vanhemmilla on vaihtoehtoja. Kaikki eivät halua käyttää palveluseteleitä.”

Jokinen olisi halunnut kaupunginhallituksen kokouksessa, että yksityisiä paikkoja ei heti lisätä.

“Kuntalaisia kohdeltava tasavertaisesti”

Kaupunginhallituksen hyväksymä palveluverkkoselvitys tietää Äetsän koulun sekä Tyrväänkylän ja Marttilan koulujen tarujen päättymistä. Vanhan Äetsän puolella asuva kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto (kesk) pitää tärkeänä, että kaikki ratkaisut harkitaan tarkoin.

”Tärkeää on, että Äetsän yläkoululaisia ei siirretä Sylväälle ennen kuin on varmistettu hyvät ja terveelliset oppimisolosuhteet.”

Yli-Hongiston mukaan on myös tärkeätä, että koululaiskuljetukset toimivat hyvin.

”Kokonaisuutena selvitys on niin kauaskantoinen, että tulevat päätökset on harkittava tarkoin ja niin, että kuntalaisten tasavertainen kohtelu toteutuu. Olisin halunnut kuntalaisille enemmän aikaa tutustua, osallistua ja vaikuttaa palveluverkkoselvitykseen.”

Palveluverkkoselvitys pääsee ensi maanantaina Sastamalan kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Neljän äänestyksen kautta

Kaupunginhallitus äänesti neljästi palveluverkkoselvityksestä. Keskustan Antti-Matti Mattila halusi, että kun Äetsän koulu ja Sylvää yhdistetään, niin tekstistä otetaan pois (nykyinen Sylvään tontti), eli paikkaa ei vielä määritellä. Esitys hävisi äänin 9 – 2.

Kristillisdemokraattien Pirjo Raunio esitti, että Äetsän koulu ja Sylvää yhdistetään, kun Äetsän siirtokoulun vuokrasopimus päättyy. Esityksessä sanotaan, että viimeistään, kun vuokrasopimus päättyy. Esitys hävisi äänin 9 – 2.

Kokoomuksen Mikko Rauva esitti, että Häijään koulun toimintamallia ja edellytyksiä arvioidaan Häijään päiväkodin yhteydessä. Selvityksessä todetaan, että Häijään koulu loppuu. Rauvan esitys hävisi äänin 8 – 3.

Vasemmistoliiton Leena Saarela esitti, että yksityisen varhaiskasvatuksen määrää ei nyt lisätä vaan siihen palataan, jos oma tuotanto ei tyydytä tarvetta. Saarelan esitys hävisi äänin 7 – 4.

 • avatar oikeutta

  Varhaiskasvatusta (päivähoitoa) ollaan yksityistämässä. Se saadaan kuulostamaan houkuttelevalta, kun se naamioidaan hienolta kuulostavaan muotoon, palveluseteli. Poliittinen vasemmisto on perinteisesti vierastanut yksityistämistä, mutta hämmästyttävältä tuntuu, että oikeisto kirmaa palvelusetelin huumassa. Perinteinen oikeistohan haluaisi mieluummin kilpailuttaa kaiken. Mutta palvelusetelin käyttäjä hankkii kuitenkin palvelunsa ns. ”valinnanvapautta” käyttäen eikä kilpailuta palveluaan.

  Yleisesti tarkasteltuna palvelusetelin käyttö johtaa vääjäämättä palvelujen pilkkoutumiseen, koska palvelun käyttäjä voi palvelusetelillä valita minkä tahansa palveluntuottajan kulloiseenkin hoitovaiheeseen. Missä silloin on saumaton hoitoketju? Miten siinä tilanteessa luodaan ja ylläpidetään yhtenäisiä palveluketjuja?

  Palvelusetelit ja sinänsä hienolta kuulostava ”valinnanvapaus” johtavat väistämättä merkittävään tehottomuuteen. Kovin montaa rinnakkaista, toistensa kanssa kilpailevaa järjestelmää tuskin kannattaa ylläpitää. Tämä johtaa helposti yksityiseen monopoliin, joka puolestaan nostaa rajusti palvelujen hintoja. Jatkossa valinnanvapaus tulee vähenemään, mutta sen sijaan hallinnolliset tehtävät tulevat lisääntymään.

  Yksityinen palvelutuotanto on pelkästään elinkeinotoimintaa, jonka tavoitteena on yksinomaan tuottaa voittoa omistajilleen. Entä mitä tapahtuu mahdollisen konkurssin jälkeen? Tästä on varoittava esimerkki Alueviestin pääkirjoituksessa 26.2. Yksityisen päiväkodin toiminta päättyi loppuviikolla ennalta varoittamatta ja kaupunki joutui järjestämään viikonlopun aikana päivähoitopaikat siellä olleille lapsille.

  Silloin kun julkista palvelutuotantoa siirretään yksityisille, se samalla tarkoittaa sitä, että julkista palvelutuotantoa henkilöstöineen ei ole varaa pitää verovaroin ikään kuin varalla. Julkinen palvelu on silloin lopullisesti menetetty . Tilanne on perheille lapsineen tai vanhuksineen katastrofaalinen.

Kommentointi ei ole käytössä.