Saksitut: On siinä valtuustolla melkoinen selvitys maanantaina ruodittavana

Eipä käy kateeksi Sastamalan kaupunginvaltuutettuja, jotka ensi maanantaina pääsevät päättämään sivistystoimen palveluverkkoselvityksestä. Selvitys vie kaupunkia pitkälle tulevaisuuteen, jonka ounastellaan saapuvan lapsikadon merkeissä. Toivottavasti ennusteet pettävät ja syntyvyys nousee jälleen reippaasti yli kahteen sataan.

Jos kymmenen vuoden kuluessa näin tapahtuu, niin palveluverkkoselvitys joutaa, jos ei aivan kokonaan roskiin, niin ainakin uuteen ja syvälliseen tarkasteluun. Toivottavasti nyt ei tehdä ratkaisuja, joita valoisammassa tulevaisuudessa on vaikea korjata, vaikkapa koulujen lopettamisia ja päiväkotien alasajoja.

Palveluverkkoselvitys on mahtava paketti, siis kooltaan. Se sisältää valtaisan määrän liitteitä, joissa on tietoa varmasti muuhunkin päätöksentekoon, kuin vain kasvatuksen puolelle. Tuo selvitys ohjaa koko kaupunkia kauas ja vaikuttaa suoraan kuntalaisten elämään. Tavoitteena on veto- ja pitovoima, joita ainakin se palvelee, että Pehulassa ja Kiikassa säilyvät alakoulut ja niistä tulee vielä palvelukeskuksia.

Varhaiskasvatuksessa on otettu sama suunta kuin vanhusten hoivassakin aikanaan otettiin. Eli kaupunki ostaa mieluummin palveluja ulkoa ja tuottaisi itse vähemmän. Tätä kaikkea on tehty kulujen hillitsemisen takia. Mutta koskahan ne laskelmat tulevat, jotka kertovat paljonko on euroja säästynyt. Ilmeisen paljon, koska linja on enemmistöllä hyväksytty. Kaikkia osapuolia tarvitaan, mutta mikä on päälinja, vai onko sitä?

Palveluverkkoselvityksessä on niin paljon tekstiä, että heikkohermoisempia hirvittää, tai vähintään huimaa. Jokainen kaupunginvaltuutettu, joka on kahlannut maanantain kokoukseen mennessä läpi kaiken materiaaliin ansaitsee hatunnoston. Ja vielä toisenkin, jos demokratian enemmistöpäätökset ovat mieleen myös kuntalaisten enemmistölle.
Aika näyttää, kuinka käy.

Ja loistavaa hiihtolomaa Sastamalan hohtavilla hangilla. Ja tietenkin niissä naapurikuntien uimahalleissa.