Poikkeuksellinen talvi ja tuottajahinnat puhuttivat Konepäivillä

Mikko Uusitalo ja Jarkko Luoma pohtivat Konepäivillä maatalouden tilannetta. “Kyllähän alan haasteet ja kannattavuuden heikkous puhuttavat jatkuvasti, mutta hienoa on se, että keskustelussa pääroolissa on se, että yritetään keksiä keinoja tilanteen parantamiseksi”, miehet juttelivat.

Poikkeuksellinen talvi herätti keskustelua maanviljelijöiden kohdatessa Suomen Konehuolto Oy:n järjestämillä Konepäivillä Huittisten Kaharilassa viime perjantaina.

“Tämä on varmaan ainut paikka, missä keskustelunaiheet ovat muut kuin korona-virus”, huittislainen Heikki Peräniitty naurahti.

Siementuottajan mukaan säästä keskustellaan aina viljelijöiden kohdatessa. Toinen kestopuheenaihe on alhaiset tuottajahinnat.

“Nämä ovat meidän alamme eniten vaikuttavia asioita, joten väistämättä ne nousevat esiin.”

Konepäivät ovatkin ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma maatalouden parissa työskenteleville.

“Konepäivät antavat syyn lähteä liikkeelle ja tulla vaihtamaan kuulumisia. Toki tilaisuuden tullen pitää myös tarkistaa, millaisia uutuuksia koneissa on tarjolla. Vuosi vuodelta traktorit menevät aina vain hienompaan suuntaan”, Peräniitty pohti.

“Kaikissa meissä asuu pieni traktorimies. Uusia koneita on aina hieno päästä ihastelemaan”, Heikki Peräniitty totesi Konepäivillä.

Markkinoiden uudet tuulet kiinnostivat myös kankaanpääläistä Mikko Uusitaloa. Huittisissa Uusitalo oli tutustumassa etenkin rengasuutuuksiin.

“Yksi traktori pitäisi pian rengastaa, muita isompia hankintoja tälle keväälle ei ole tulossa”, hän kertoi.

Miehen mukaan Konepäivät käynnistävät koko maanviljelijöiden kevään. Tänä vuonna kevät on viljelijöiden rinnassa poikkeuksellisen aikaisin.

“Juuri nyt ajatuksia vaihdetaan erityisen paljon siitä, millaiset vaikutukset kuluneella talvella tulee olemaan. Vielä niitä on mahdotonta ennustaa, mutta tässä vaiheessa on hyvä spekuloida.”

Suomen Konehuolto Oy:n Jarkko Luoman mukaan paitsi kevät, myös konepäivät ovat tänä vuonna reilusti etuajassa.

“Haluamme muistuttaa isäntiä siitä, että nyt on oikea aika hoitaa koneiden huollot kevättöitä varten. Yleisesti ottaenkin huollot kannattaisi hoitaa pois tällä hiljaisella ajalla, eikä sitten, kun pellolla pitäisi jo olla. Tänä keväänä on olemassa mahdollisuus, että pellolle päästään parhaassa tai pahimmassa tapauksessa jo kuukauden, puolentoista kuluttua, jolloin nyt on oikea aika tarkistaa huoltotarpeet.”

Toinen Konepäivien teema olivat Uusitalonkin kaipaamat rengastarjoukset.

“Aloitimme myös henkilö- ja pakettiautojen pyörien myynnin, joten toki sitäkin halutaan nyt tuoda esiin”, Luoma kertoi.