Ajetaan tandemilla vie katsojan syvälle huittislaisuuden ytimeen

Anneli Heino (oikealla) ja Birgitta Tahvanainen keskustelevat, miten kohtausten huumori saadaan parhaiten esiin. Jukka Mäkelä, Heidi Fleminch, Jesse Tähtivuori, Samu Rämö, Janina Pirttikoski ja Riku Mahlamäki kuuntelevat, millaisia näyttelijäsuorituksia heiltä odotetaan.

Kun Maret Nieminen kävi läpi Huittisissa parikymmentä vuotta sitten toimineen paikallis-TV:n vanhoja papereita, hänen käsiinsä tuli yllättäen käsikirjoitus. Nieminen alkoi lukea tekstiä ja tarina sekä vei hänet mukanaan että sai nauramaan.

Nieminen on mukana Huittisten Teatterikerhossa ja nainen sai ajatuksen, että laatikon pohjalle esittämättömänä jäänyt näytelmä voitaisiin kirjoittaa teatterille sopivaksi. Hän otti yhteyttä käsikirjoituksen tehneeseen Birgitta Tahvanaiseen ja ehdotti yhteistyötä.

”Siitä se ajatus sitten lähti. Tahvanaisen käsittelyssä alkuperäiset päähenkilöt Uljas ja Ulpu päivittyivät Upiksi ja Ullaksi ja myös juoni muokattiin paremmin tähän päivään sopivaksi”, Nieminen kertoo.

Ajetaan tandemilla -näytelmä on ennen kaikkea palanen huittislaisuutta ja paikkakunnan historiaa, mutta myös rakkaustarina eri taustojen ja arvojen yhdistämisestä.

”Näytelmässä sekä ihaillaan huittislaisuutta että hyvällä tavalla irvaillaan sille”, Tahvanainen kertoo.

Näytelmän juoni on fiktiivinen, mutta Tahvanaisen mukaan se voisi tapahtua myös tosielämässä.

”Mielikuvitukseni ei riitä puhtaaseen fiktioon, vaan on helpompi kirjoittaa, kun teksti perustuu osaksi myös nähtyyn, koettuun ja kuultuun. Ulla ja Upi eivät ole todellisia henkilöitä, mutta he voisivat olla. Pakko myöntää, että olen röyhkeästi anastanut myös oikeita tapahtumia näytelmään.”

Yksi näytelmän kantava teema on anopin ja miniän kinkkinen suhde.

”Kyseessä on hupaelma, mutta toisaalta siinä käsitellään myös hyvin vakavia teemoja, kuten eriarvoisuutta ja hyväksyntää. Sitä, millaista Huittisiin on tulla ulkopaikkakuntalaisena ja miten haasteellista pienen paikkakunnan sisälle pääseminen voi olla”, Tahvanainen sanoo.

Luvassa on nauruhermoja kutkuttavia kohtauksia ja hivenen myös historian havinaa.

”Vaikka näytelmä sijoittuukin tähän aikaan, muisteluosuuksissa hahmot seikkailevat menneissä vuosikymmenissä ja tutuissa paikoissa, kuten Markkulan talossa. Katsojan on helppo muistaa sen aikainen meno”, Nieminen uskoo.

Näytelmä pitää sisällään myös musiikkia. Nimestäkin löytyvä tandem sekä kuullaan että nähdään lavalla.
Mukana on 15 näyttelijän kaarti, yhtä uutta vahvistusta lukuun ottamatta täysin sama kuin vuosi sitten nähdyssä Titi-näytelmässä.

Ajetaan tandemilla ensi-ilta 13.3. klo 19 Risto Ryti -salissa. Muut esitykset 15.3., 21.3. ja 22.3.